понеделник, 28 май 2012 г.

Млечна баница

млечна баница

Или истинска закуска. Какво ядяхме ние като деца, когато нямаше мюсли с фибри и изкуствено добавен калций? Разбира се, че баница! И затова пораснахме както трябва.
Понеже искам моите момчета да знаят каква е на вкус истинската храна, спазвам рецептите на майка ми, която пък ги знае от нейната майка.
Намирам, че е хубаво да има приемственост в готвенето, защото в противен случай стигаме до таратор на кубчета и желирана шопска салата.

Продукти:
  • 8 листа фини кори
  • 100 гр. разтопено масло или същото количество олио
  • 3/4 ч.ч. кристална захар
  • 5 яйца
  • 1 литър пълномаслено прясно мляко
  • 2 прахчета ванилия
млечна баница

Корите се редят в тава, като всяка се намазва с разтопено масло. Ако мислите да я ядете студена, тогава е по-добре да се спрете на варианта с олио. Като се наредят всички кори, се правят разрези с нож, за да се бележат парчетата. Тавата се пъхва във фурната на 200 градуса. Като горните кори се зачервят, тавата се вади, корите се обръщат по средата, така че средните да станат най-горни и се връща във фурната да се запекат и те.
В това време разбиваме с телена бъркалка яйцата, захарта, ванилията и прясното мляко.
Като видим, че корите са се запекли добре, ги разръчкваме още малко с лопатката да влезе въздух помежду им и заливаме с яйчената смес. Пече се докато порозовее.

1 коментар:

Анонимен каза...

Направих тази вкусна баничка като спазих съвсем точно рецептата. Стана много, много вкусна!

Боряна