петък, 2 май 2014 г.

Торта "Тирамису"



Тирамису със сигурност е десертът, който всички обичат и който сте приготвяли поне един път. Хубавото при него е, че има различни вариации на основната рецепта и всичките са сполучливи, остава човек да избере тази, която най-много му допада. На мен например, не ми допада да варя сос "Сабайон", затова ползвам съвсем пресни яйца, които не обработвам термично. Също така в крема може да се сложи сметана, а да не се сложат белтъци, а може да се сложат и двете, като при това винаги се получава много вкусен крем.
Също така не ми допадат купените савоярди или бишкоти, а да ги пека не виждам особен смисъл, защото по състав не се различават от обикновеното пандишпаново тесто.
И така, рецептата за тази торта "Тирамису".

За платката:

  • 5 големи яйца на стайна температура
  • 5 с.л. брашно (по рецепта е бяло, но аз имах много хубаво типово и ги направих с него)
  • 5 с.л. захар
  • бакпулвер на върха на ножа (съвсем малко да е)
  • ванилия
Яйцата се разбиват добре със захарта и ванилията - отделно жълтъците и отделно белтъците. Двете смеси се обединяват с внимателно бъркане с дървена лопатка. После лъжица по лъжица върху сместа се пресява брашното + бакпулвера, като след всяка лъжица отново се разбърква внимателно, за да не спадне тестото, пандишпанът е едно от най-капризните теста.
Форма с d=24-26 cm се покрива с хартия за печене, тестото се изсипва, заравнява се и се пече на 180 градуса до готовност. Готово е приблизително след 30-40 минути, познава се по това, че пандишпанът се е отделил леко от стените на формата. Фурната не се отваря по време на печенето.
Като блатът изстине, се изравнява с остър нож и се реже на две.
Всяка платка се напоява със смес от кафе и ром в съотношение според вкуса ви (все пак кафето трябва да е повече ;)

За крема:
  • 5 големи яйца
  • 500 гр. маскарпоне (или по-бюджетния вариант - 4 опаковки крема сирене, което обаче не е солено)
  • 2-3 с.л. ром или друг алкохол, подходящ за сладкиши
  • Захар на вкус (тук не мога да дам точно количество, защото правих тортата преди месец и не помня, опитвайте)
  • 1 равна ч.л. желатин
Жълтъците се разбиват със захарта на гъст крем. Добавя се маскарпонето и разбиването продължава още малко. Към тази смес се добавят алкохолът и стопеният на водна баня желатин. Реших да сложа желатин, защото исках всичкият крем да бъде разположен между двата блата, а при съединяване с белтъците кремът малко се разрежда и има опасност да не стегне достатъчно и парчетата торта да са грозни. Когато количеството желатин е малко, кремът не седи като желиран, просто е по-стабилен. Накрая с леко бъркане се прибавят и разбитите на сняг белтъци.
Един блат се поставя във формата, отгоре се изсипва кремът, като малка част се запазва за покриване на тортата. Захлупва се с втория блат и се завършва с останалия крем. Прибира се в хладилник за през нощта. Преди сервиране, цялата торта се поръсва с какао на прах.

1 коментар:

Unknown каза...

Може ли да ми кажете точната марка на безсолна крема сирене?