неделя, 14 април 2013 г.

Toрта с крем карамел



Не е рядкост мъжът на жената, чието хоби е да прави сладкиши, никак да не обича сладко. И е правилно да е така, защото не искаме мъжете ни да понасят всичките несгоди, които яденето на захар би им причинило ако изяждаха всичкото това, което излиза от фурната. Затова за тях винаги ще има хлебец от семена с квас и други полезности, а за нас - сладките приказки по женски, придружени с кафе и сочен сладкиш.
Този сладкиш всъщност е торта за рождения ден на моя любим, който е безразличен към сладкото, но не може да устои на тава крем карамел с двойно количество карамел.
Придържах се към рецептата за кодрит кадир, както се оказа, че се нарича тортата от крем карамел, но не съвсем, така че тук ще прочетете моите пропорции.

За крема:
  • 1л. пълномаслено прясно мляко
  • 8 яйца
  • 1 ч.ч. (150 мл) кристална захар + допълнително за карамела
  • няколко капки ванилия
За кексовия блат:
  • 130 гр. бяло брашно
  • 70 гр. захар
  • 2 кафеени чашки прясно мляко
  • 1 яйце
  • 1 кафеена чашка олио
  • 1 с.л. какао на прах
  • 1 пакетче бакпулвер
торта с крем карамел

В подходящ съд, например йенска тенджера с диаметър на отвора 24 см, се изсипва захарта за карамела и се слага на котлон докато се карамелизира. В това време се приготвя сместа за крема. Яйцата се разбиват с тел на ръка заедно със захарта, добавя се ванилията и накрая - затопленото, но не горещо, прясно мляко. Когато карамелът се поохлади, отгоре му се изсипва яйчената смес. 
Брашното за кекса се пресява заедно с какаото. Разбърква се с бакпулвера и захарта. Добавят се другите продукти и всичко се разбърква с тел много добре. Кексовата смес се изсипва в средата на крем карамела и въпреки че потъва, докато се пече изплува нагоре и образува равен блат. И аз се изненадах, но това е положението!
Пече се на 160-170 градуса на водна баня за около час. Важно е водата да не завира, за да ядете гладък и сочен крем, а не нещо като дупчест омлет със захар.
Да ви е сладко и не позволявайте на мъжете да преяждат със захар, за да има повече за вас! Само на рождения ден е позволено малко крем карамел.

2 коментара:

Гергана Лазарова каза...

При мен пък е точно обратното - сладкишите са най-ценени от любимия. ;)
Относно тортата - прекрасно изглежда, не се и съмнявам, че рожденикът е бил много доволен. Да е жив и здрав и много щастлив!

Radolsava Yaneva каза...

Благодаря, Гери :)