неделя, 21 април 2013 г.

Шоколадова торта



За платките:
  • 7 яйца
  • 5 с.л. брашно
  • 2 с.л. какао на прах
  • 7 с.л. захар
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
Белтъците се разбиват на твърд сняг заедно с половината захар. С другата половина се разбиват жълтъците на гъст крем. Двете смеси се обединяват с леко бъркане с дървена лопатка. Лъжица по лъжица се добавя пресятото брашно с бакпулвера и какаото, като се разбърква леко след всяка лъжица и се внимава сместа да не спадне. Пече се във форма с d=24-26 cm за около 50 минути на 180-170 градуса. Блатът се оставя да изстине и се срязва на 3. Ако ножът е добре наострен, пандишпанът спокойно може да се среже още топъл.


За крема:
  • 700 мл. прясно мляко
  • 200 гр. масло на стайна температура
  • захар на вкус (не повече от 10 с.л.)
  • 2 с.л. царевично нишесте
  • 2 с.л. брашно
  • 100 гр. натурален шоколад с поне 50% какао
  • 5 жълтъка (а с останалите 5 белтъка напрвете бадемова торта )
Млякото се кипва. Жълтъците се разбъркват със захарта (6-7 с.л.), брашното и нишестето. Шоколадът се нарязва на дребно. Жълтъчната смес се залива с горещото мляко и се връща на огъня до появяването на първия мехур. Тогава се добавя шоколадът и се разбърква добре до гладкост. Оставя се да изстине. Маслото се разбива с 2 с.л. захар и лъжица по лъжица, при непрекъснато бъркане с миксер, се добавя млечният крем до пълното му усвояване. Полученият маслено-млечен крем се прибира в хладилника да стегне малко, за да се работи по-лесно с него. Ако се пресече - няма страшно, взимате 50 грама ново масло, разбивате с миксер и прибавяте лъжица по лъжица пресеченият крем. 


Трите платки се напояват добре с какаов сироп, приготвен от 1 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. захар и 1 пълна с.л. какао. Всички съставки се смесват, слагат се да кипнат и сиропът се оставя да изстине. Пандишпанът поема много сироп, който попива на мига. Ако сиропът се разлива по повърхността и не попива лесно, значи блатът е глетав и не е сполучлив. Това се получава или когато сместа спадне по време на разбъркването, или когато не се изпече добре.  Ако е станало това, не го изхвърляйте, ами го оставете да изсъхне добре, смелете в блендер и направете скалички.
Това е едно от най-капризните теста и ако нямате опит с печенето на блатове, то най-добре направете торатата с двойна доза от този шоколадов блат, който е много вкусен и лесен, а рецептата за него знам от Люси Андреева.
Тортата се сглобява като се редуват блат и крем и тук-там се наръсват череши от конфитюр. Тортата се намазва отгоре и отстрани с крем. Залива се глазура, пригитвена от 100 гр. натурален шоколад, бучка масло и 3 с.л. прясно мляко. Украсява се според желанието.

1 коментар:

Гергана Лазарова каза...

Прекрасна е тортата. Вкусна, сочна и мнооого шоколадова.
Поздрави!