петък, 19 април 2013 г.

Франзели с ръжено брашно

франзели с ръжено брашно



  • 400 гр. бяло брашно тип 500
  • 100 гр ръжено брашно
  • 1 с.л. суха мая
  • 3-4 с.л. олио
  • 300 мл хладка вода
Всички сухи съставки се разбъркват, в средата се прави кладенче, където се изсипват олиото и водата. Замесва се меко тесто, оставя се да втаса. Втасалото тесто се обръща върху обилно набрашнена повърхност, разделя се на 3 и се оформят франзелите. Оставят се да втасат повторно на 40 градуса във фурната; градусите се увеличават на 220 и хлебчетата се пекат до порозовяване.

франзели с ръжено брашно

Топлите франзели се намазват с вода и се завиват в кърпа, за да омекне кората. Получените хлебчета са меки, не стават на трохи и са подходящи за хот-дог и сандвичи с пълнеж.

Няма коментари: