понеделник, 22 април 2013 г.

Хлябове от лимец с квас и с мая






На снимката се виждат две хлебчета, които се различават само по едно - лявото е замесено с квас, а дясното - с мая. Хлебчетата са изцяло от лимецово брашно, което е бедно на глутен и затова не очаквайте бухнал и мек като пух хляб.



За хлебчето с квас:

  • 500 гр. брашно от лимец
  • 50 гр. слънчогледови семки
  • 1 ч.ч. квас
  • 2-3 с.л. олио
  • вода за меко тесто.
Брашното и семките разбъркваме в купа и правим кладенче, в което сипваме олиото, кваса и водата. Замесваме меко тесто, което леко да лепне по ръцете. Прехвърляме тестото във форма за хляб и оставяме да втаса за цяла нощ на стайна температура. На сутринта, като станем навреме в 6.00 - 6.30, пъхаме хляба във фурната на 200-190 градуса и печем до готовност. Топлият хляб намазваме с вода и завиваме в кърпа, за да омекне. Хлябът с квас не става на трохи, дори когато втасва само веднъж.

За хлебчето с мая:
  • 400 гр. брашно от лимец
  • 1 ч.л. суха мая
  • 2 с.л. олио
  • вода за меко тесто
Брашното се разбърква с маята, в средата се прави кладенче, където се сипват мазнината и водата. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса в намазнена купа за през нощта. На сутринта леко се премесва, оформя се като хляб и се оставя да втаса втори път. Ако хлябът с мая не втаса повторно, ще стане ронлив и ще прави много трохи. Пече се на 200 градуса. Изпича се по-бързо от хляба с квас. Сухата мая е точно толкова притеснителна, колкото и сухият квас, т.е. - никак, получава се чрез изсушаване и след разтваряне във вода, отново си връща супер силата.
За разлика от купения хляб, домашният от пълнозърнесто брашно засища много добре и е пълноценна храна. А с квас или с мая - не е толкова важно. 

Няма коментари: