От няколко месеца една рецепта непрестанно ми се навира в очите, визуализира се на монитора ми буквално отвсякъде, какъвто и сайт да отворя, хоп - невероятен бананов сладолед, който се прави само от банани и е невероятно вкусен - да, бе, да ...
Но в хладилника ми от няколко дни стоят 2 банана и един нахапан, значи почти 3, точно колкото са нужни за рецептата. Със сигурни крачки се запътваха право към боклука, защото децата нещо ги отбягват (и как няма, като баба им е донесла 1 торба шоколад!).
Тогава за пореден път тази адска рецепта ми изскочи отнякъде и си казах, че какво пък - чак толкова гадно няма да е, особено ако постничката рецепта се подобри с една кофичка сметана и малко аромат, захар... Заквасената сметана винаги може да оправи положението!
Рецептата:
- 2 цели банана и един нахапан от едната страна
- парче зелен пъпеш (може оранжев, може нектарина, може без)
- 350 гр. заквасена сметана
- няколко капки ванилова есенция или прахче ванилия
- 5 с.л. захар
С това стандартната рецепта свършва. Пробвах го това нещо на вкус - ами да, права бях, не е добре, даже никак не е добре - има вкус точно на пасирани банани и консистенция на туткал. Остава стържене по езика като го преглътнеш и не знам откъде им хрумва на хората, че това е върховен вкус.
Пресипах нещото в купа и добавих 350 гр. заквасена сметана, малко ванилия и захар, разбъкрах добре с телена бъркалка и обратно в камерата.
Полученото вече наподобява сладолед, по-мазничко е, кремообразно, а не лепилообразно, не се топи бързо и го няма стърженето по езика, е - почти го няма, за да съм честна. Може да се сервира на гостите без угризения. И количестовто е доста добро. Но като се има предвид как мъчно пасирах бананите, занапред ще си правя сладолед по класическия начин - с яйца, мляко и сметана.
Няма коментари:
Публикуване на коментар