вторник, 7 август 2012 г.

Бананов сладолед

бананов сладолед

От няколко месеца една рецепта непрестанно ми се навира в очите, визуализира се на монитора ми буквално отвсякъде, какъвто и сайт да отворя, хоп - невероятен бананов сладолед, който се прави само от банани и е невероятно вкусен - да, бе, да ...
Но в хладилника ми от няколко дни стоят 2 банана и един нахапан, значи почти 3, точно колкото са нужни за рецептата. Със сигурни крачки се запътваха право към боклука, защото децата нещо ги отбягват (и как няма, като баба им е донесла 1 торба шоколад!).
Тогава за пореден път тази адска рецепта ми изскочи отнякъде и си казах, че какво пък - чак толкова гадно няма да е, особено ако постничката рецепта се подобри с една кофичка сметана и малко аромат, захар... Заквасената сметана винаги може да оправи положението!

Рецептата:
  • 2 цели банана и един нахапан от едната страна
  • парче зелен пъпеш (може оранжев, може нектарина, може без)
  • 350 гр. заквасена сметана
  • няколко капки ванилова есенция или прахче ванилия
  • 5 с.л. захар
Бананите и пъпешът се нарязват на парчета и се замразяват. Както са си замръзнали, се пасират в блендер докато се получи гъста кремообразна маса. Трябва да ви кажа,  че моят блендер се справя далеч по-лесно с кило свинска плешка, отколкото с 3 замразени банана, голям зор!
С това стандартната рецепта свършва. Пробвах го това нещо на вкус - ами да, права бях, не е добре, даже никак не е добре - има вкус точно на пасирани банани и консистенция на туткал. Остава стържене по езика като го преглътнеш и не знам откъде им хрумва на хората, че това е върховен вкус.
Пресипах нещото в купа и добавих 350 гр. заквасена сметана, малко ванилия и захар, разбъкрах добре с телена бъркалка и обратно в камерата.

бананов сладолед

Полученото вече наподобява сладолед, по-мазничко е, кремообразно, а не лепилообразно, не се топи бързо и го няма стърженето по езика, е - почти го няма, за да съм честна. Може да се сервира на гостите без угризения. И количестовто е доста добро. Но като се има предвид как мъчно пасирах бананите, занапред ще си правя сладолед по класическия начин - с яйца, мляко и сметана.

Няма коментари: