четвъртък, 16 август 2012 г.

Торта "Мария"

шоколадова торта с лек мус

Тортата е правена за детски празник, трябваше да стигне за обичайните обитатели на площадката пред блока и за техните родители, затова е голяма и дебела.
Платките изпекох в тавата, в която обикновено правя мусака (d=30 cm). Ще дам количеството на продуктите за тази големина, но ако искате торта с диаметър 18-20 cm, намалете всичко наполовина.

За класическите пандишпанови блатове:
  • 7 яйца
  • 6-7 с.л. самонадигащо се брашно (червената опаковка на София Мел за кекс) или обикновено бяло брашно тип 500 с добавена 1/2 ч.л. бакпулвер.
  • 7 с.л. захар
  • ванилия (по желание)
класически пандишпан

Разделят се жълтъците от белтъците. С 1/3 от захарта се разбиват белтъците на сняг, а с другите 2/3 - жълтъците докато побелеят и си увеличат обема. Брашното се пресява. Работи се внимателно с дървена лопатка. Към жълтъците се добавят с редуване лъжица брашно, лъжица белтъци, като след всяко добавяне се разбърква леко до усволяването на продуктите. Не се добавя много брашно наведнъж, защото тестото ще спадне. Получава се леко, въздушно тесто, което пада на вълни. Форма с d=28-30 cm се застила с хартия за печене, а стените се намазват с масло. Пече се в предварително загряна на 180 градуса фурна до суха клечка, като първите 20 минути фурната не се отваря. Като поизстине, блатът се подравнява с остър нож и се реже на 2.

За шоколадовия блат:
  • 250 гр. масло
  • 250 гр. захар
  • 225 гр. самонадигащо се брашно
  • 5 яйца
  • 35 гр. какао на прах
Шоколадов блат

Приготвянето на този блат е далеч по-лесно от пандишпана. Брашното и какаото се пресяват заедно в купа. Добавя се захарта и се разбърква. Маслото се разтопява, яйцата се разбиват леко с тел и се смесват с маслото. Течните и сухите съставки се съединяват с леко бъркане. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до суха клечка. Като изстине се подравнява и се срязва на 2.

За какаовия сироп:
  • 1 ч.ч. вода
  • 1 пълна с.л. какао на прах
  • 1/2 ч.ч. захар
какаов сироп за торта

Всички съставки се смесват и се слагат на котлон до кипване. Изчаква се да изстине.

За шоколадовия мус:
  • 150 гр. натурален шоколад
  • 3 пакетчета сирене крема (от българското)
  • захар на вкус (мерих със супени лъжици и им изгубих бройката, поне 15-20 бяха)
  • 250 гр. млечна сметана за разбиване
  • 1/2 кофичка пълномаслено кисело мляко
  • 3 яйца
  • 1 пактче желатин
лек шоколадов мус

Желатинът се подготвя според описанието на пакетчето. Сиренето крема трябва да е на стайна температура или да се размекне малко в микровълновата. Към него се добавя захар на вкус и се разбива добре. Аз работя с тел на ръка, но с миксер ще е по-лесно. Разделят се жълтъците от белтъците. Шоколадът се стопява на водна баня. Жълтъците се разбиват със захар до побеляване и сгъстяване и при тях се прибавя стопеният шоколад. Тази смес се прибавя към сиренето крема. Добавя се желатънът на тънка струйка и киселото мляко. Прибира се в хладилник леко да се желира. Сметаната се разбива със захар и се прибавя към крема. Последни се прибавят разбитите на сняг белтъци и всичко се оставя да се желира в хладилник. Получава се пухкав мус с лек вкус.

За сметановия крем:
  • 400 гр. заквасена сметана
  • 250 мл. млечна сметана за разбиване
  • захар на вкус
  • 8 гр. сгъстител за сметана (може да се пропусне)
Заквасената сметана се разбърква със захар, течната сметана се разбива със захар и сгъстителя. Двете сменати се съединяват с дървена лопатка.

Сглобяване:

За основа се слага един шоколадов блат и се сиропира, намазва се дебело с шоколадов мус и се захлупва с бял пандишпан. Белият пандишпан се сиропира:

сиропиран пандишпан

и се намазва щедро със сметановия крем:

шоколадова торта с мус и сметана

Върху него се наръсва тук-там сладко от портокалови кори, пасирано с малко гореща вода:

Следва шоколадов блат, сироп, шоколадов мус и сладко от портокалови кори:

торта с шоколадов мус, сметана и портокалови кори

Последният блат се сиропира от долната страна и тортата се захлупва с него. Замазва се тънко отгоре и отстрани с шоколадовия мус:

торта с шоколадов мус, сметана и портокалови кори

Отстрани се облепва със смес от цветни и шоколадови пръчици:


А отгоре се поръсва с настърган на едро ренде шоколад:


Останалата сметана се оцветява със сладкарски бои и тортата се украсява според желанието:

торта с розички и сърчица

Получи се много момичешка на вид торта, която обаче се хареса и от момчетата. Всички чинийки бяха празни в края на купона :)

парче торта


готовата торта

Партито на Мария беше необичайно: на открито, в градинката пред блока. Беше 100 пъти по-забавно от всеки детски клуб:


Няма коментари: