Подукти за блата:
- 125 гр. самонадигащо се брашно
- 150 гр. меко масло
- 150 гр. кристална захар
- 20 гр. какао
- 3 яйца
Блатът за тортата се приготвя по тази рецепта. Разрязва се на 3. Сварява се силно кафе и всеки блат се напоява с него:
Самият блат е много мек, така че може тази стъпка да се пропусне, но аз реших да ги напоя, първо защото ароматът на кафе идеално се съчетава с останалите вкусове в тортата, второ - защото беше предназначена да се яде скоро.
Продукти за крема:
- 200 гр. масло на стайна температура
- 300 мл. прясно мляко
- 50 гр. натурално царевично нишесте
- 110 гр. фино смлени бадеми
- 2 с.л. метакса/коняк/бадемов ликьор
- 2 с.л. вряла вода
- 3 с.л. сладко от портокалови кори (може да се замени със сладко от смокини, малини, праскови)
- 5 с.л. захар
Нишестето с сварява с прясното мляко, охлажда се. Сладкото от портокалови кори се пасира добре с метаксата и врялата вода, добавя се към нишестето. Маслото се разбива със захарта, добавят се смлените бадеми и накрая - лъжица по лъжица, портокаловата смес. През цялото време се разбива с миксер на ниска степен.
Редуват се блат и крем:
Цялата торта се намазва отстрани и отгоре с крем:
Прибира се в хладилника да стегне. Когато това стане, отгоре и отсрани се поръсва с какао на прах:
Тортата се оказа най-добрата компания за следобедно кафе, много ароматна, с фин вкус.
Ето и парче:
От портокаловия крем остана, тъй като се оказа, че количестото, което получих, е твърде голямо за торта с d=18 cm. Мисля да го използвам за някакви десертчета в чашка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар