неделя, 5 август 2012 г.

Шоколадова торта с портокалов крем

Шоколадова торта с портокалов крем

Имам няколко буркана сладко от портокалови кори в хладилника. Вкусно е, но вече ми е трудно да измислям къде да го влагам. Идеята за портокалов крем ми дойде случайно, но пък си заслужава да я споделя, защото се оказа много сполучлива.

Подукти за блата:
  • 125 гр. самонадигащо се брашно
  • 150 гр. меко масло
  • 150 гр. кристална захар
  • 20 гр. какао
  • 3 яйца 
Блатът за тортата се приготвя по тази рецепта. Разрязва се на 3. Сварява се силно кафе и всеки блат се напоява с него:

шоколадов блат с кафе

Самият блат е много мек, така че може тази стъпка да се пропусне, но аз реших да ги напоя, първо защото ароматът на кафе идеално се съчетава с останалите вкусове в тортата, второ - защото беше предназначена да се яде скоро.

Продукти за крема:
  • 200 гр. масло на стайна температура
  • 300 мл. прясно мляко
  • 50 гр. натурално царевично нишесте
  • 110 гр. фино смлени бадеми
  • 2 с.л. метакса/коняк/бадемов ликьор
  • 2 с.л. вряла вода
  • 3 с.л. сладко от портокалови кори (може да се замени със сладко от смокини, малини, праскови)
  • 5 с.л. захар
портокалов крем с бадеми

Нишестето с сварява с прясното мляко, охлажда се. Сладкото от портокалови кори се пасира добре с метаксата и врялата вода, добавя се към нишестето. Маслото се разбива със захарта, добавят се смлените бадеми и накрая - лъжица по лъжица, портокаловата смес. През цялото време се разбива с миксер на ниска степен.
Редуват се блат и крем:

шоколадова торта с портокалов крем

Цялата торта се намазва отстрани и отгоре с крем:

шоколадова торта с портокалов крем

Прибира се в хладилника да стегне. Когато това стане, отгоре и отсрани се поръсва с какао на прах:
шоколадова торта с портокалов крем и бадеми

Тортата се оказа най-добрата компания за следобедно кафе, много ароматна, с фин вкус.
Ето и парче:
шоколадова торта с портокалов крем - парче

От портокаловия крем остана, тъй като се оказа, че количестото, което получих, е твърде голямо за торта с d=18 cm. Мисля да го използвам за някакви десертчета в чашка.

Няма коментари: