събота, 25 август 2012 г.

Ореховки

ореховки

Наскоро ми попадна една книга за десерти, издание 1992 година, прегледах я и ми се стори, че рецептите в нея ще са добри, макар и скромни откъм продукти.
Все пак простите неща са най-хубави и не е нужно да разполагаш с цял магазин за екзотични подправки и 100 вида брашно, за да направиш вкусен десерт.
Ето и първата рецепта, която направих и не се излъгах в очакванията си - ореховките станаха прекрасни - не прекалено сладки, запазиха добре формата си и най-важното: хрупкави отвън, меки, но не дъвчащи отвътре:

ореховки

Давам пропорциите, които ползвах аз, в книгата са за по-голямо количество.

Рецептата:

  • 4 белтъка
  • 200 гр. кристална захар
  • 300 гр. смлени орехи
  • 15 гр. брашно (равна супена лъжица)
Белтъците се слагат заедно със захарта на водна баня. За целта се ползва стъклена или метална купа, която се слага над тенджерка с по-малък диаметър, в която водата кипи, но не докосва дъното на купата. Разбърква се леко с тел докато захарта напълно се стопи. Тогава котлонът се изключва, а белтъците се разбиват с миксер на гъст сняг, така като са си върху тенджерката с кипяща вода. 
Към тази смес се добавят орехите и брашното с леко бъркане. С помощта на лъжица се оформят топчета върху хартия за печене и се оставят 20-30 минути да засъхнат. Пекат се 30  (според книгата 20-25 минути на 120-150 градуса) минути на 140 градуса. 

ореховки

Вкусни са и топли, и студени. 

Няма коментари: