понеделник, 13 август 2012 г.

Еклери с портокалов крем

еклери с портокалов крем

Подредени са в кутийка, защото са предназначени за подарък.
Някои биха нарекли този подарък подмазване или подкуп и ще бъдат съвсем прави, защото кутийката еклери върви в комплект с 2 деца, които трябва да бъдат отглеждани за половин ден, докато мама и тати са на парти извън София.

За тестото:
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. вода
  • 1/2 (без малко) ч.ч. олио
  • 4 яйца
Вода и олиото се слагат заедно в тенджерка до кипване. Като кипнат, цялото брашно се изсипва наведнъж при тях и се бърка с дървена лопатка докато тестото се събере на топка в средата на съда. Оттегля се от котлона и се оставя да поизстине. После едно по едно се чукват четирите яйца, като след всяко се разбърква добре с дървена лопатка, не се добавя ново яйце преди старото да се е усвоило напълно от сместа. Трябва да се получи лепкава и гъста смес.
С помощта на лъжица се оформят 35 малки топчета върху хартия за печене:

еклери

Пекат се 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна (или докато се зачервят добре):

изпечените еклери

Докато еклерите се пекат се приготвя кремът, с който ще ги напълним.

За портокаловия крем:
  • 500 мл. прясно мляко
  • 100 мл. вода
  • 4 жълтъка
  • 50 гр (едно пакетче) царевично нишесте
  • 2 пълни с.л. брашно
  • 3-4 пълни с.л. сладко от портокалови кори
  • 2-3 с.л. метакса/ром/коняк
  • няколко капки ванилия
  • 6 с.л. захар
Млякото се слага на котлона да кипне. В друг съд се разбъват жълтъците, захарта и ванилията. Сладкото от портокалови кори се пасира добре заедно с метаксата и 3-4 с.л. от водата (да бъде гореща). Портокаловата смес, брашното и нишестето се добавят при жълтъчната смес, разрежда се с останалата вода. Кипналото мляко се добавя на тънка струйка при жълтъците и се връща на слаб огън докато се появи първият мехур. Бърка се интензивно с тел, за да не стане на бучки.

портокалов крем

Когато еклерите са готови, се оставят да поизстинат на открехната фурна, после всеки еклер се цепва през средата с остър нож и с чаена лъжичка се пълни с крем (добре е кремът да е топъл, за да залепнат, както трябва):

еклери с портокалов крем

еклери с портокалов крем

Готовите еклери се подреждат в поднос:

еклери с портокалов крем

Или се прибират в кутийка с капак:


Ако са за подарък, непременно си запазете част от тях за вкъщи, твърде вкусни са, за да не ги опитате!
Ако нямате сладко от портокалови кори си направете Еклери с ванилов крем.

Няма коментари: