- 1 пакет (190 гр.) обикновени бисквити (ползвах какаови)
- фини овесени ядки
- орехи и лешници - смлени (около 1 шепа)
- бадеми - едро нарязани (около 1 шепа)
- стафиди (1 шепа)
- 2 кофички кисело мляко
- 300 гр. заквасена сметана
- ванилия
- 8 с.л. захар (може да се замени с мед)
- канела
- 1 желатин д-р Йоткер
Киселото мляко, сметаната, захарта и ванилията се разбъркват в купа. Желатинът се залива с малко вряла вода и се разбърква с тел докато се стопи. Прибавя се към млечния крем.
В друга купа се изсипва 1/3 от крема. Наръсва се с овесени ядки - да стане около 0.5 - 1.0 см. дебелина. Върху овесените ядки се наръсват орехите, лешниците и стафидите. Накрая - канела. Внимателно се изсипва още 1/3 от крема, като се започва от края към средата. Отгоре се подреждат една до друга обикновени бисквити. В останалия крем се начуват на парчета обикновени бисквити и се добавят нарязаните на едро бадеми. Изсипва се въху бисквитения ред. Наръсва се с канела, завършва се с ред бисквити. Тортата се покрива с фолио и се прибира в хладилник за през нощта.
На сутринта се обръща върху поднос или по-голяма чиния. Вкусът е като на овесени ядки с кислео мляко, само формата е по-интересна.
Няма коментари:
Публикуване на коментар