четвъртък, 3 октомври 2013 г.

Милинки (при това много бързи и лесни)

бързи милинки

Напоследък (всъщност от години) ми прави впечатление, че на хубавите закуски се гледа с презрение - прекалено много калории, при това празни! Дебелеело се от тях. Празни са ви приказките, уважаеми, а виновникът за наднорменото тегло и бързото огладняване на малки и големи не са моите милинки, а фалшивата храна и лакомията. Традиционните закуски за нас българчетата са именно тестени - попари, баници, мекици. И кой е по-дебел? Ние или тези с паницата мюсли, залята с обезмаслено мляко?
Да не говорим, че нашата закуска засища добре и калориите от нея в никой случай не са празни, защото обикновено съдържа и много масло, мляко, яйца, сирене, все истински продукти, които дават сили. Калорична е наистина, но който се страхува от калории, да взима мюслито и да се залъгва, че се храни, а до обяд да озверее от глад, въпреки че през половин час прехапва по една солетка или пълнозърнеста бисквитка почти без калории.

Най-бързите милинки:

  • 3 яйца
  • 80 грама масло (може олио, но да е 50-60 грама) + още
  • бучка сирене (колкото повече, толкова по-добре)
  • 1 и 1/2 чаша кисело мляко
  • 1 непълна ч.л. сода
  • 2 капки лимонов сок или оцет
  • типово брашно
  • 1 ч.л. захар
  • 1 щипка сол
бързи милинки

Яйцата се разбиват леко с тел, заедно със солта, захарта и разтопеното масло. Добавят се киселото мляко и сиренето, натрощено с пръсти, разбърква се. От тази смес отделяме една чаша настрани. Към останалото се прибавя содата и се полива с няколко капки киселина. Накрая започваме да добавяме брашно и да бъркаме с лъжица. Тестото трябва да е много гъсто, но лепкаво, не се меси с ръце. Тавичка с размери 16 на 22 см се намазнява добре. От тестото се късат топчета с мокри ръце и се подреждат едно до друго в тавичката, върху всяко топче се поствя бучка масло. Поливат се равномерно с отделената смес. Пекат се в предварително загрята на 190 градуса фурна. Като всички закуски с масло, милинките са най-вкусни топли.

6 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Усмихна ме, много си права. Закуските ни са си чудни, затова са си наши. А милинките ти са така вкусни много обичам! Винаги, когато ходим на гости у половинката, една сутрин поне е за милинките.
Поздрави и хубав ден! :)

Петифура каза...

Гери, с мая или със сода ги правите у вас?

Gergana Lazarova каза...

Това е проблемът, че не ги правим, ами ги купуваме от една малка закусвалня. Но за там знам, че ги правят с мая. От друг източник знам, че също се правят с мая, но не се слагали яйца. Ако те интересува, ето рецептата, която съм наумила да пробвам: http://fkusno.com/?p=1747 . Той твърди, че неговите милинки са истинските и небезизвестни сливенски милини.
Поздрави! :)

Петифура каза...

И аз само на рецепти с мая попадах, но исках да станат бързо, затова реших да пробвам със сода. А тези сливенските са хляб на топчета по скромното ми мнение. В милинките, каквито и да са, все е имало яйца и сирене.

Анонимен каза...

Това не са милинки. Това е вариант на мързелива баница или шупла както и викат на някои места. Милинки се правят само с втасало с мая брашно,сирене,яйца и краве масло или мас(най-добре).

Unknown каза...

Мислиш ли, че ще се получи добре с пълнозърнесто брашно?