неделя, 6 април 2014 г.

Торта с ягоди, сметана и шоколад



Пищна торта с шоколад, сметана и първите ягоди на пазара. Блатовете са пандишпанови - лешникови и какаов, напоени с какаов сироп. По-интересното е, че са направени с типово, а не с бяло брашно и станаха най-хубавите, който съм пекла някога. Поне на вид и допир, на вкус не знам, защото тортата беше за подарък. Слепени са с 2 вида крем - Ганаш с черен шоколад и сметанов с парченца ягоди.

За лешниковите платки:

  • 6 яйца XL или 7 по-малки
  • 6 равни с.л. захар
  • 6 пълни, но не чак препълнени с.л. брашно
  • 150 гр. смлени лешници
Тестото се приготвя по тази рецепта и след като се изпече и изстине, се изравнява и разрязва с остър нож на две.

Какаовата платка:
  • 3 яйца
  • 2 пълни с.л. брашно
  • 3 с.л. захар
  • 1 пълна с.л. какао на прах

Приготвя се така и понеже е тънка, не се разрязва, а само се изравнява.

За шоколадовия ганаш:

  • 400 мл. млечна сметана за разбиване
  • 200 гр. натурален поколад
Нарязаният на дребно шоколад се залива със сметаната и се слага на тих огън, докато сместа стане еднородна, не трябва да завира. Охлажда се добре в хладилника и се разбива с миксер на пухкав крем.

За сметановия крем с ягоди:
  • 400 гр. заквасена сметана + 100 мл. разбита млечна сметана
  • 400 гр. ягоди
  • ванилия
  • захар на вкус (според мен 4-5 с.л. е добре)
  • 1/2 пакетче желатин
Ягодите се нарязват на парченца, посипват се със захарта и се изчаква да пуснат сок. Отцеждат се, а сокът се запазва. Заквасената и сладкарската сметана се обединяват с дървена лопатка, прибавят се ягодите, ванилията и накрая - желатинът, приготвен според описанието на опаковката. Прибира се в хладилник да стегне. 

За какавовият сироп:
  • 2 с.л. какао
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. вода
Всичко се кипва и се оставя да изстине.

Сглобяване:

Върху подложка или поднос се поставя първата лешникова платка, сиропира се добре и се намазва с крем Ганаш, от който се отделя малко за измазване на тортата. Следва какаовата платка, която също се сиропира и се намазва с всичкия сметанов крем. Последната платка е напоява от вътрешната страна и с нея се захлупва тортата. Отгоре и отстрани се намазва с отделения крем Ганаш. 

Глазура:
  • 200 гр. черен шоколад
  • 80 гр. краве масло
  • 1-2 лъжици течна сметана
Украсата е според вкуса:


Аз избрах да отделя няколко ягоди, които желирах с отцедения сок и другата половинка желатин и им направих опашлета от тиквени семки. 
Понеже тората ми беше поръчана от една девойка, която не говори български, питах мъжа си как е на английски тиквени семки. "Литъл грий шитс!"-  ми отговори без да се замисля. Но ако вие не обичате литъл грийн шитс в храната си, не късайте дръжките на ягодите!


1 коментар:

Gergana Lazarova каза...

Изглежда и звучи преркасно! :)