петък, 18 май 2012 г.

Бели и какаови пандишпанови платки

Необходими продукти:

За белите:
  • 6 яйца;
  • 4 с.л. брашно;
  • 6 с.л. захар;
  • 50 гр. царевично нишесте.
За какаовите:
  • 6 яйца;
  • 6 с.л. орехи;
  • 4 с.л. брашно;
  • 6 с.л. захар;
  • 2 с.л. какао на прах.

Начин на приготвяне:

Жълтъците се разбиват до побеляване с половината захар, а с другата половина - белтъците на сняг. Към разбитите жълтъци се добавят ядките (ако има).
Лъжица по лъжица се добавят пресятото брашно и нишестето/какаото, като се редуват с белтъците. Бърка се леко с дървена лопатка.
Полученото тесто се лее, но не е течно, при бъркането се образуват мехури, които се пукат.
Пече се в покрита с хартия форма на 170-180 градуса до суха клечка. По време на печенето фурната не се отваря, за да не спадне. Времето е в зависимост от диаметъра на формата. За форма с d=22 cm то е около 45 мин. и може да се среже на 3.


Това ми е основната рецепта за тортени блатове, съчетава се добре със всякакви кремове и пълнежи.

Няма коментари: