събота, 26 май 2012 г.

Добуш

Благодарности на баба Тони за рецептата!


За платките:
  • 2 яйца
  • 6 с.л. олио
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. амонячна сода
  • 1/2 ч.ч. захар, настъргана кора от лимон (не слагам)
  • брашно за меко тесто
За кремовете:
  • 1л. прясно мляко
  • 125 гр. масло
  • 2 яйца
  • 5 с.л брашно
  • 1 ч.ч. захар
  • ванилия и съответно какао
За сиропа: 250 мл. вода, 2 с.л. захар, есенция лимон (не слагам)


От продуктите за платките се замесва меко тесто, от което се разточват почти без остатък 5 тънки платки с диаметър 20-22 см. Пекат се за кратко на умерена фурна до порозовяване на краищата.
Кремът се приготвя като стандарния крем ванилия, като в половината се добавя какао (аз сложих инстантно за по-бързо).
Всяка кора се сиропира леко и се маже с крем - редуват се бял и кафяв. Отгоре съм си я поръсила с орехи, но може да се украси и по друг начин.


1 коментар:

Ани каза...

Чудесно изглежда. Поздравления! Много сочна.