неделя, 5 август 2012 г.

Шоколадов блат

шоколадов блат за торта

Това е много лесен за приготвяне блат, който винаги се получава (нещо, което не може да се каже за пандишпана), вкусен е, а и е достатъчно мек и сочен, за да не е нужно да се напоява допълнително.
Откакто Люси Андреева , в чийто блог може да намерите много интересни неща, ми даде рецептата, това се превърна в най-предпочитания от мен блат за торта.

Продукти:
  • 125 гр. самонадигащо се брашно (или обикновено брашно + 1 пак. бакпулвер)
  • 20 гр. какао
  • 3 яйца
  • 150 гр. захар
  • 150 гр. масло на стайна температура (понякога ползвам маргарин)
Маслото се разбива със захарта, добавят се едно по едно яйцата, а накрая - пресятото заедно с какаото брашно. Може да се приготви като се бърка с телена бъркалка на ръка, а може и с миксер на ниска степен. Аз го правя и по двата начина. А може да разбиете маслото, захарта и яйцата с миксер и накрая да добавите брашното и какаото на ръка.
Сместа се изсипва във форма с d=16-18 cm и се пече на 180 градуса до суха клечка. За форма с d=22-24 cm е нужно двойно количество от продуктите.
Като поизстине се реже с остър нож на 2 или 3 платки. Същата рецепта идеално става за мъфини.

4 коментара:

Lubomira Lozanova каза...

Може ли да попитам ако пропуснем какаото трябва ли да го заменим с нещо друго?

Lubomira Lozanova каза...

Здравейте, искам да попитам ако не слагаме какао на блата трябва ли да го заменим с нещо друго или не?

Петифура каза...

Може да сложите 1 с.л. царевично нишесте или брашно от рожков ако искате да е кафяв и не ви дразни вкуса.

Анонимен каза...

Здравейте, искам да попитам става ли блата да се изпече в тава, тъй като нямам форма?