събота, 11 август 2012 г.

Шоколадови бисквитки (прелестни)

шоколадови бисквитки

Преди време се сдобих с "Да печем с любов" на Рийдърс Дайджест.
Първата рецепта, която спазих дословно (с изключение на френското грозде), а именно Сладкиш с извара и френско грозде, не ме очарова особено и за известно време изоставих книгата.
Но днес е събота следобед, не може в събота следобед да няма нищо сладко вкъщи, което да прави компания на кафето. Затова реших, че ще дам втори шанс на книгата, въпреки че откривам някои неточности в рецептите. И този път не сбърках.
Харесах лесна рецепта за шоколадови бисквити, която малко промених според вкуса си и наличните ми продукти и резултатът е много добър, даже твърде вкусен.

Рецептата:
  • 150 гр. самонадигащо се брашно
  • 25 грама какао на прах
  • 100 грама захар
  • 100 грама маргарин (или краве масло на стайна температура)
  • 1 яйце
  • 75 грама лешници
  • 3 с.л. прясно мляко
шоколадови бисквитки

Маслото, заедно със захарта и яйцето се разбърква енергично с тел няколко минути, докато се получи възпухкава, бледа смес. Отгоре се пресява какаото, заедно с брашното наведнъж. Разбърква се с лъжица още по-енергично и понеже е много гъсто, се добавят 2-3 с.л. прясно мляко (според големината им, моите са по-малки, затова - 3). Накрая се добавят начуканите на едро лешници и се разбърква отново. Оформят се 22-24 топчета с помощта на лъжица върху пекарска хартия и се пекат 15 минути на 190 градуса. Охлаждат се за 2-3 минути на отворена фурна в тавата и после се прехвърлят върху решетка да изстинат напълно.

шоколадови бисквитки

Забележка: В книгата брашното е тип 1050 и към него се добавя 1 ч.л. бакпулвер и щипка сол, захарта е кафява и е 80 грама (ще е малко!), маслото е 120 грама, какаото - 20 грама. Ядките са макадамия и са 60 грама, освен тях се добавя 100 гр. начупен черен шоколад, който може би ще е добре да се сложи, но аз нямах и го пропуснах. Работи се с миксер, а не на ръка. Бисквитките са 12 на брой, значи двойно по-големи от моите.

Няма коментари: