вторник, 17 юли 2012 г.

Сладкиш с извара и боровинки

сладкиш с извара и боровинки

Вчера се сдобих с книгата "Да печем с любов". Всъщност я бях купила за подарък, но разглеждайки я вкъщи на спокойствие, открих, че трябва да я подаря на себе си.

Този сладкиш с извара е редно да се нарича сладкиш "Сахара" заради специфичните пукнатини на повърхността, но незнайно защо в книгата се намира под заглавието "Сладкиш с извара и френско грозде". А и целият е поръсен с пудра захар, така че не се вижда има ли пукнатини или не.
Аз френско грозде нямам, но боровики купувам с килограми, затова го направих с боровинки:

Рецептата:
  • 375 мл. прясно мляко
  • щипка сол
  • 100 гр. грис
  • 3 яйца
  • 180 гр. сушени червени боровинки, накиснати в малко ром и вода предварително
  • 1 лимон
  • 50 гр. меко масло
  • 125 гр. кафява захар
  • 300 гр. извара
  • 50 гр. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • ванилия
От млякото, щипката сол и гриса се вари грис-каша. Маслото се разбива със захарта. Добавят се един по един жълтъците. Добавя се лимоновият сок. Лъжица по лъжица се прибавят изварата и грис-кашата. Боровинките се отцеждат, разбъркват се с  малко брашно и се добавят в сместа. Белтъците се разбиват на сняг и се настилат върху тестото. Най-отгоре се пресява брашното с бакпулвера и ванилията и всичко се разбъква с лопатка. Пече се на 180 градуса един час.
Сладкишът изглежда сух заради пукнатините, но всъщност е мек и много сочен заради изварата. Който обича сладкиши с извара, ще го хареса, на останалите ще им е малко странен.

Няма коментари: