сряда, 11 юли 2012 г.

Сусамени кифлички с пълнеж

кифлички

Това е една от често приготвяните закуски у дома и е любима най-вече с това, че пълнежите на кифличките може да са различни - и сладки, и солени.
Оригиналната рецепта срещнах под името "раирани кифлички с кашкавал", само че с времето промених както рецептата за тестото, така и плънката. Точно с кашкавал не стават особено добре, защото винаги намира начин да изтече.

Продукти за тестото:
  • 350 гр. бяло брашно
  • 1 ч.л. инстантна мая
  • 2 с.л. захар
  • 2-3 с.л. олио или стопено масло
  • 1 ч.ч. без един пръст прясно мляко (с водица също ще стане добре)
  • шепа суров сусам
За плънката:
  • един кренвирш, разбира се по стандарт "Стара планина", нарязан на 16 пръчици
  • 6-7 топени сиренца
кифлички

Брашното се смесва с маята и захарта, разбърква се. Прави се кладенче, в което се сипва мазнината и започва да се замесва, като същевременно се добавя по малко от прясното мляко. Получава се меко тесто, което се оставя да втаса на топло. Когато това стане, се разделя на 16 топчета, всяко от тях се разточва във формата на овал, поръсва се със сусам и се минава отгоре с точилката, за да се закрепят зрънцата в тестото. От едната страна се правят няколко разреза с остър нож, а от другата се слага 1 парченце кренвирш и 1 парченце топено сирене и се завива, така че нарязаната част да е отвън. Слагат се в студена фурна по средата, включва се на 180 градуса и се пекат до порозовяване.

Няма коментари: