... за рождения ден на Камен, който е кръстник на нашия малък Камен.
Необходими продукти:
За платките:
- 200 гр. кокосови стърготини, фино смлени в кафемелачка (почти до масло)
- 2 яйца
- 5 с.л. олио
- 1 ч.л. амонячна сода
- сода бикарбонат - на върха на ножа
- 1/2 ч.ч. захар
- брашно, колкото поеме, за да не лепне по ръцете
От посочените продукти се замесва ронливо тесто, което е лесно за работа. Разделя се на 6 топки и от всяка една се разточва тънка кора с d=20-22 см. Не е нужно да се точи между 2 листа хартия, защото заради кокоса тестото е маслено и не залепва по точилката. Пекат се поотделно на 180 градуса до порозовяване на краищата:
За крема:
- 700 +100 мл. прясно мляко
- 55 гр. бадеми
- 1 пакетче (50 гр.) царевично нишесте
- 1 пълна с.л. брашно
- 3 яйца
- кокосови стърготини ( на вкус)
- 125 гр. масло
- ванилия
Бадемите се попарват и обелват, подсушават се и се смилат фино в кафемелачка. Кокосовите стърготини се смилат по същия начин. Млякото се кипва, а останалите продукти без маслото, се смесват в друг съд със 100 мл. мляко. Врялото мляко се добавя на тънка струйка в сместа и се се връща на слаб огън до появяването на първия мехур. Бърка се енергично с телена бъркалка, за да не стане на бучки. Като се поохлади, се прибавя малко по малко маслото при непрекъснато разбиване с миксер.
За украса (6 бр. от следните кокосови сладки):
- 75 гр. кокосови стърготини
- 75 гр. захар
- 2 яйца
- 1 с.л. брашно (непълна)
- ванилия
- цели бадеми
- малко от крема за пълнеж
Яйцата се разбъркват със захарта, добавят се кокосовите стърготини. Ръси се брашно, колкото да сплоти сместа. Оформят се топчета и се пекат на 200 градуса до порозовяване:
Като изстинат, се издълбават, пълнят се с малко крем и във всяка се поставя по един бадем. Тортата се поръсва с кокос и се украсява със сладките, които се закрепват с крем.
Няма коментари:
Публикуване на коментар