сряда, 4 юли 2012 г.

Медени платки и сладки

медени платки за торта

Това са платките, с които се прави торта "Медовик" или "Френска селска торта". 
От различните рецепти, които съм пробвала, най-много ми допада рецептата на сладкарница Канея, защото е точна, тестото става елатично и лесно за работа, а платките - меки.
По рецептата в линка се омесва меко тесто, разделя се на толкова топки, колкото платки искате да направите, без една. Всяка от тях се разточва много тънко и се надупчва с вилица, ето така:

разточена медена кора за торта

От остатъците се оформя още една топка и от нея се прави последният блат.
Пече се до порозовяване на 180 градуса и се охлажда върху решетка:

изпечена медена платка за торта

Като изстинат напълно, могат да се наредят един върху друг с хартия помежду им, да се увият във фолио за свежо съхранение и да се приберат в хладилник за ден-два.
От остатъците изпекох дребни медени сладки с пълнеж от заквасена сметана без захар и орехче за украса:

медени сладки със сметана


1 коментар:

Анонимен каза...

Може ли рецептата щото не се отваря линка. Благодаря!