вторник, 24 юли 2012 г.

Торта с вафлени кори

Това е една изключително калорична торта с богат маслен вкус, не е подходяща за хора, които си следят калориите, но е подходяща за хора, които обичат да си угаждат :)

торта с вафлени кори

Необходими продукти:


продукти за вафлена торта

+ стафиди, жълтъци и ванилия.

За пълнота на рецептата ще напиша количествата на продуктите:
  • 280 гр. масло на стайна температура
  • 397 гр. подсладено кондензирано мляко
  • 350 гр. заквасена сметана
  • 2 жълтъка
  • 150 гр. смлени орехи
  • 80 гр. стафиди
  • 4 с.л. захар
  • няколко капки ванилия
  • какао на прах за поръсване
  • 2 правоъгълни вафлени кори
Двете вафлени кори се срязват през средата на дългата страна. Получаваме 4 еднакви правоъгълни платки с размери 18/27 см.
Стафидите се заливат с вряла вода за 20 минути.
Маслото се разбива със захарта. При непрекъснато биене с миксер първо се добавя цялата консерва кондензирано мляко малко по малко, а след това и жълтъците един по един. Добавя се ванилията. С бъркане на ръка, най-добре с дървена лопатка, се добавят отцедените стафиди, орехите и заквасената сметана - лъжица по лъжица. Получава се гъст маслен крем.
Редуват се блат и крем, завършва се с крем, наръсва се с какао на прах. След 2 часа може да се яде, защото корите са тънки и омекват почти веднага.
Реже се на малки квадратни парчета.
Може корите да не се разполовяват, а целият крем да се намаже между тях, да се нареже на парчета, да се замрази и да се предложи като сладолед.

Няма коментари: