неделя, 7 октомври 2012 г.

Прясна, домашна паста

tagliatelle

След арабските питки дойде ред и на домашната паста.
За човек, който обича да меси и да работи с тесто, направата на паста е много приятно занимание. Освен това, напук на очакванията ми, това се оказа много лесно нещо и без особен шанс за неуспех. Резултатът определено си заслужава - домашната прясна паста е много по-крехка и вкусна от полуфабриката, който сме свикнали да си купуваме, така както домашните кори за баница не могат да се сравнят с купените от магазина.

Продукти за 4 големи порции и 2 детски:
  • 400 гр. пшенично брашно (ползвах "Екстра" на София Мел)
  • 4 яйца
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 с.л. вода
В рецептите, които прегледах, преобладаваше мнението, че за паста непременно трябва да се използва брашно семолина, което е специализирано за целта. Само че такова не намерих и реших да рискувам с нашенско. 
Брашното се пресява, в средата се прави кладенче, където се чукват яйцата (добре е да са на стайна температура) и се сипва зехтинът. Замесва се първо с вилица, като в яйцата по малко се вкарва от брашното и после на ръка. Ако е прекалено твърдо се добавя вода - при мен трябваха 2 с.л. 
Тестото се меси няколко минути докато се изглади, стане еластично и поомекне:

прясна паста

Увива се във фолио и се оставя половин час да се отпусне на стайна температура.
Работната повърхност се набрашнява обилно, топката тесто се разплесква с ръце, поръсва се с брашно и се разточва възможно най-тънко. Тестото е изключително благодатно за работа - точи се равномерно и не се къса.


Получената кора се нарязва на лентички, за да получим талиателе (tagliatelle). За целта употребих кръгло ножче, но има клипчета, в които може да се види друг начин: тестото се навива като палачинка и се реже напречно, а после се разгъва.


Лентичките се оставят да изсъхнат за около половин - един час:

Изсушаването може да се пропусне, но тогава и времето за варене намалява. На мен ми беше по-удобно да ги оставя да си съхнат, за да направя в това време соса.
В голяма тенджера се кипва вода с добавена една непълна лъжица морска сол и малко олио.
Талиателите се варят 4-5 минути:


Отцеждат се в гевгир и се смесват със соса. Не се плакнат със студена вода!

За соса:
  • 700 гр. безсолни домати от бутилка
  • 4 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • пресен или замразен босилек
  • щипка черен пипер
  • 1/2 ч.л. хималайска сол
  • 1 с.л. захар
  • 2 с.л. мазнина
Мазнината се сгорещява и в нея се задушават нарязаният на филийки чесън и наситненият лук. Добавят се доматите и се вари на слаб котлон, на отворен капак, докато леко се сгъсти. Добавят се пиперът, захарта и солта. Малко преди да се оттегли от огъня се добавя и босилекът.

За гарниране:
  • 3 тиквички
  • пармиджано риджано
Тиквичките се обелват, нарязват се на колелца и се запичат с малко мазнина в силна фурна. 
Талиателите се добавят към соса, отгоре се поставят тиквички и накрая - настъргано на ситно пармиджано риджано:

tagliatelle

Хубавото е, че се получава леко ястие с много приятен вкус, лошото е, че вече няма да ви харесва готовата паста от магазините.

4 коментара:

megan каза...

Браво! Ще пробвам и аз да я направя.

Radolsava Yaneva каза...

Непременно пробвайте, единствено е нужно да имате малко време на разположение!

Габи каза...

Признавам си, че изпитвам някакво притеснение към това да опитам сама да направя домашна паста, но така ясно и хубаво сте го обяснили, че мисля да се престраша :)

Анонимен каза...

Здравейте, прекрасно описание на техниката за приготвяне на тесто за паста. Имам въпрос дали може тестото за паста да се приготви днеси да се остави завито с фолио в хладилника,а на следващият ден да се сготви или трябва веднага след замесване? Благодаря Ви предварително!