вторник, 24 септември 2013 г.

Меденки любими



- Дай 45 стотинки да си купя меденка!
- Нали вчера ти дадох, няма всеки ден да ядеш боклуци.
- Ама в нея има мееееед, медът не е боклуци!
- Верно?
- Верно! Пише, че има 20 грама мед, дай 45 стотинки да си купя меденка и ще ти дам опаковката сама да прочетеш!
Не стига че трябва да воювам срещу мечето Барни, дето е много здравословно, защото можело да се яде с мляко, ами сега и меденките с двайсетте грама мед.
- Ще ти изпека една тава меденки, само спри да ми врънчиш!
- Добре, ама да са големи като купените, аз малките не ги обичам!
Съгласих се, но само защото съм най-добрата на света.
Следва супер проста рецепта за големи меденки като купените, само че за разлика от тях, в моите наистина има мед.

Продукти:

  • 2 яйца
  • 1 чаша без един пръст захар
  • 1/2 чаша олио
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. сода
  • 2 пълни с.л. захаросан мед или 1/3 чаша течен
  • бяло брашно
Яйцата се чукват в купа, върху тях се изсипват захарта, содата, канелата, олиото и медът. Всичко се разбърква много добре с тел. Добавяме брашно, като същевременно разбъркваме със супена лъжица. Брашното е толкова, че тестото да стане много гъсто, като се гребне с лъжицата да не покапва отстрани, но все пак да е лепкаво, така че да не може да се меси с ръце. 
Голяма тава се застила с хартия за печене. По една пълна супена лъжица от сместа се сипва на купчинки на разстояние една от друга и се разплексва лекичко, нали трябва да станат големи и плоски като купените. Това тесто е за 2 тави. Пекат се на 180 градуса за десетина минути, не повече, за да си останат меки.
Принципно е добре да се направи шоколадова глазура, но мен понеже ме мързеше, просто ги наръсих с инстантно какао. Синът ми каза, че по-вкусни никога не е ял, така че аз повече няма да давам по 45 стотинки за "полезна" меденка с 20 грама мед, защото от моите мога да му дам да изяде колкото поиска. 
Предполагам, че някои от вас ще питат може ли с масло вместо олио. Може, но няма да бъдат така меки, установила съм, че кексчетата стават по-добри с олио и ги правя така.

1 коментар:

Гергана Лазарова каза...

И аз много обичам меденки, да не казвам, че са любимите ми сладки. Страшно апетитни са и твоите! :)
Поздрави!