събота, 28 септември 2013 г.

Кюфтенца от леща

Кюфтета от леща

Защо ли кюфтета да са от леща, а не примерно от кайма?
Има няколко причини за това, но най-главната е, когато си забравил да купиш кайма. Втората по важност е, че наближават пости и ако ги спазвате, често ще се сещате за лещата, а яхнията от леща със сигурност ще ви е омръзнала.

За 20 кюфтенца ще са нужни:
  • 2 чаши кафява леща
  • 1 глава лук
  • галета
  • кимион, куркума, чесново брашно
Лещата се измива и сварява. Заедно с малко от водата, в която е вряла, се прехвърля в купа и се смачква с ръчната преса. Добавя се наситненият лук, поръсва се обилно с галета, накрая - подправките и хубаво се разбърква. Със супена лъжица се гребва от сместа и се оформят кюфтенца върху хартия за печене. Пекат се на 250 градуса докато долните ръбчета се зачервят като на снимката. 
Понеже още не са пости, ще си направим и един чудесен сос, с който ястието ще бъде завършено.

За чудесния сос пригответе:
Сусамът се смила в мелничка за кафе, към него се добавят чесънът и зехтинът, разбърква се. Накрая се добавя толкова кисело мляко, колкото желаете и се разбърква пак. Сервират се на купчинка, поляти със сос.
Да ви е сладко и помнете: децата са освободени от пости, за да пораснат, както трябва. И който се храни само със зеленчуци, не след дълго придобива интелигентност на алабаш! Затова докато чакате постите, за да си направите моите кюфтета от леща, яжте свински ребърца!
Ако и вие като Карлсон обожавате вкусните малки кюфтенца, винаги може да опитате  кюфтенцата от нахут или кюфтенцата от тиквички.

Няма коментари: