Някога в кухните кипеше истински живот. Нямаше събота или неделя, в която да не се изпече нещо специално за децата. Най-малкото курабии със захар или локумки, поне 2-3 големи тави. Но от всички вкусотии, най-любими ми бяха тези соленки с пълнеж от яйце и сирене, за които добре си спомням, че помагах, въпреки че трябваше да се надигам на пръсти, за да слагам плънката в тестените кръгчета. Издирих рецептата и ето ги днес в моята кухня, за моите деца.
Продукти:
- 125 гр. масло (или същото количество маргарин)
- 1/2 кофичка кисело мляко
- 4 с.л. олио
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- брашно, колкото поеме
За плънката:
- 1 яйце + 1 белтък
- сирене за много гъста плънка
За намазване:
- 1 жълтък
Маслото се разтопява и се изсипва в дълбока купа. Добавя се олиото, киселото мляко със содата и всичко се разбърква с тел. Изсипва се толкова брашно, колкото да се замеси меко, еластично тесто. Готовото тесто се прибира за 30 мин. в хладилник. В това време се приготвя плънката като сиренето се начупва с вилица и добре се разбърква с яйцето и белтъка.
Охладеното тесто се разточва на кора с дебелина 2 - 2,5 мм и се изрязват кръгчета с чаша. В средата на всяко кръгче се слага по малко от плънката, прегъва се диаметрално и с виличка се притискат краищата, за да се оформи декоративен ръб, а и да не се отварят при печенето. Все пак ако ги препълвате, ще ви се отворят като на снимката, но спокойно - нищо не изтича.
Пекат се до порозовяване в предварително загрята на 190 градуса фурна.
Няма коментари:
Публикуване на коментар