събота, 20 октомври 2012 г.

Торта "Сахер"



За блата:

  • 125 гр. брашно тип 350
  • бакпулвер на върха на ножа
  • 140 гр. шоколад
  • 130 гр. захар
  • 6 яйца
  • 150 гр. масло
  • 1 пакетче ванилия
За глазурата:
  • 3-4 с.л. конфитюр от кайсии (но аз ползвах от ягоди)
  • 1 с.л. коняк /ром/
  • 2-3 с.л. гореща вода
  • 110 гр. шоколад
  • 25 гр. масло
  • 1 с.л прясно мляко
Разделят се белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и ванилията и се оставят настрана. Шоколадът се стопява на слаб котлон. Маслото се разбива добре със захарта, добавя се шоколадът, който трябва да е поизстинал. При непрекъснато разбиване с миксер, се добавят жълтъците един по един. Миксерът се слага на ниска скорост и се добавя пресятото с бакпулвера брашно. Накрая към тестото се добавят разбитите на сняг белтъци, като вече се бърка на ръка с тел или дървена лъжица.
Форма с d=24 cm се застила с хартия, тестото се изсипва в нея и се заравнява. Пече се на 170 градуса около 50 мин. (по дървена клечка да по полепват една-две трошици).


Тортата се охлажда върху решетка. Конфитюрът се пасира с една с.л. коняк и 2-3 с.л. гореща вода. Блатът се намазва отгоре и отстрани . Шоколадът за глазурата се стопява на слаб котлон, към него се добавят маслото и млякото и се разбърква до хомогенност. Тортата се залива с глазурата и се оставя да стегне. 

Няма коментари: