"Най-вкусният десерт на света, прави по-често!"
Продукти:
- 4 големи яйца
- 600 мл пълномаслено прясно мляко (ползвах с 3,6 % масленост)
- 5 с.л. захар
- 1 ч.ч. захар за карамела
- 2 прахчета ванилия
В тенджерка на умерен огън се карамелизира 1 ч.ч захар, заедно с 2-3 с.л. вода. Когато цветът стане златисто-червеникав, се оттегля от котлона и веднага се пресипва в тава, чието дъно да покрие плътно.
Прясното мляко се затопля почти до кипване. Яйцата се разбиват леко със захарта и ванилията. Към тях на тънка струйка, при непрекъснато разбъркване с тел, се добавя млякото. Сместа се изсипва в тавата върху карамела. Тавата с крем се поставя в по-голяма тава, в която се налива топла вода. Пече се на 170 градуса на водна баня докато стегне. Не се допуска водата в по-голямата тава да заври, защото тогава кремът ще стане на шупли и ще има вкус на омлет. Оставя се да изстине във водата, после се премества в хладилник.
Напълно изстиналият крем се реже на парчета и се сервира, полят с част от карамеления сос, който се е образувал на дъното на съда:
На по-сериозните хора им се предлага цялата тава, като им се дава супена лъжица:
Няма коментари:
Публикуване на коментар