неделя, 14 октомври 2012 г.

Крем "Карамел"


"Най-вкусният десерт на света, прави по-често!"

Продукти:
  • 4 големи яйца
  • 600 мл пълномаслено прясно мляко (ползвах с 3,6 % масленост)
  • 5 с.л. захар
  • 1 ч.ч. захар за карамела
  • 2 прахчета ванилия
В тенджерка на умерен огън се карамелизира 1 ч.ч захар, заедно с 2-3 с.л. вода. Когато цветът стане златисто-червеникав, се оттегля от котлона и веднага се пресипва в тава, чието дъно да покрие плътно. 
Прясното мляко се затопля почти до кипване. Яйцата се разбиват леко със захарта и ванилията. Към тях на тънка струйка, при непрекъснато разбъркване с тел, се добавя млякото. Сместа се изсипва в тавата върху карамела. Тавата с крем се поставя в по-голяма тава, в която се налива топла вода. Пече се на 170 градуса на водна баня докато стегне. Не се допуска водата в по-голямата тава да заври, защото тогава кремът ще стане на шупли и ще има вкус на омлет. Оставя се да изстине във водата, после се премества в хладилник.



Напълно изстиналият крем се реже на парчета и се сервира, полят с част от карамеления сос, който се е образувал на дъното на съда:


На по-сериозните хора им се предлага цялата тава, като им се дава супена лъжица:


Няма коментари: