събота, 29 юни 2013 г.

За киселото мляко ...

прясно сирене

"За киселото мляко, защото йогуртът е ако!" си пеех през целия ден, докато се занимавах с направата на продукти от прясно мляко.
Не си спомням чия е тази песен, но тъкмо тя идеално приляга на публикацията ми.
Знаете, че който пие мляко, става голям и силен. И има здрави зъбки. Това е така и не се е променило от наше време, въпреки че разни налудничави идеи за вредата от млякото са намерили своето местенце в нета, а също и своите почитатели. Киселото мляко и саламуреното сирене са традиционни за нашите земи, така че няма спор - за българчетата те са полезни.
Най-трудно е да си намерим мляко, защото онази хомогенизирана помия в картонените кутии е малко далеч от идеята за полезното мляко.


- Какви са тези жълти парцалчета в млякото, мамо?
- Това е каймак.
- За първи път виждам каймак...
Сигурно много други деца също не са виждали каймак и няма да видят ако винаги пият мляко от кутия.
След като се свари, прясното мляко се оставя да поизстине, сипва се в бурканчета и се подквасва. Оставя се във фурната на 40 градуса за няколко часа. В това време бактериите са свършили своето добро дело и са направили прелестно кисело мляко с гъста конситенция и 1,5 см. каймак.


Полученото мляко не е прекалено кисело, не е на гнусни бучици и не се разваля бързо, напук на твърденията за домашното мляко. Поне една седмица може да си мирува в хладилника, без дори да му хрумне да прокисва.


А гребнато с лъжичка, си седи на купчинка, а не се проточва като гъста лига, както става, когато загребем от някой нов и много полезен йогурт, обогатен с фибри и други неща, които помагат срещу запек.
Друга част от млякото оставих за експеримент, наречен "сирене". Разбира се, не ми е хрумнало да правя саламурено сирене, което да чакам 45 дни да зрее, а прясно и безсолно, съобразено изцяло със собствения ми вкус и с доматите с босилек.


Млякото се затопля, но не завира, към него се добавя лъжица кисело мляко, смесена със сирищна мая.
Оставя се на топличко, после се прецежда през тензух, а от суроватката се получава чудесна извара, която не снимах, защото прекалено бързо изчезна и никой не знаеше къде.
Заслужава си човек да похарчи половин ден, за да има 17 бурканчета кисело мляко, 1/2 кг. прясно сирене и чаша извара.
Малкият ми син знае, че когато си изяжда попарата (а истинската попара има каймак), кравичката, която е дала млякото, се усмихва. Ако вие не се усмихвате, си яжте овесените ядки с мляко от други ядки, или пък яжте само ядки ;)


3 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Полезно, вкусно, българско! Това мога да кажа. Чудесно е!
Поздрави и хубава вечер от мен! :)

Анонимен каза...

Благодаря, Гери, поздрави и на теб :)

Unknown каза...

Какво е количеството прясно мляко?