неделя, 30 юни 2013 г.

Хляб с овесено и сусамово брашно

квасен хляб с овесено и сусамово брашно

Рецептата:
  • 250 гр. грахам 
  • 100 гр. овесено брашно (това е белото брашно)
  • 50 гр. сусамово брашно
  • 50 гр. ръжено брашно с добавка ленено семе
  • 2-3 с.л. олио
  • 1 ч.ч. квас
  • 1 и 1/3 ч.ч. топла вода
Брашната се разбъркват в купа, прави се кладенче, в което се изсипват останалите съставки. Взима се една лъжица и се бърка много добре. Няма нужда да се омесва с ръце, получава се лепкаво и гъсто тесто. С мокри ръце се премества във форма и се оставя да втасва на топло. Пече се на 180 градуса.


Ако се чудите не трябва ли хлябът да втасва повторно, ще ви кажа, че не трябва. С квасеният хляб се оказа, че е така. Втасва си чудесно само веднъж и после не става на трохи, колкото и дълго да стои. 
Уханието от сусамовото брашно е много апетитно, затова не си включих абсорбатора, докато пекох хляба. Да мирише на съседите и да им се яде. 
Забележка: ако нямате квас, направете хляба с прясна мая, която да шупне заедно с малко брашно в чаша вода. И хлябът ще трябва да се премеси един път преди да се пече.

1 коментар:

Gergana Lazarova каза...

Получил се е страхотен хляб и най-важното - истински е. Браво!
Хубава вечер от мен! :)