петък, 8 юни 2012 г.

8 причини за малки, зелени кюфтенца

тиквени омлетчета

Кой е този продукт след спанака, за когото всеки мъж и всяко дете ще каже, че е гнусен, отровен, зелен и ще го сбута в чинията си? Безспорно тиквичките, особено ако са с ориз!
Това е и втората най-гадна манджа от спомените на всяко дете след кюфтетата в бял сос.
Но ето как аз нахраних три яки момчета, три гладни свирепи зверчета, с тиквички, при това с овес.

8 причини за малки, зелени кюфтенца:
  • 2 малки тиквички - защото им е сезонът
  • 1 връзка пресен лук и 2 големи скилидки чесън - за здраве
  • 4 яйца - защото ще храним момчета, а не манекенки
  • щедро парче сирене, начупено с пръсти - за здрави зъби и кости
  • 2 с.л. фини овесени ядки - защото сега е много модерно да се слагат къде ли не
  • брашно - за плътност
  • 1/2 връзка магданоз - за сърцето
  • щипка магийка - за душата (непременно я сложете - ако нямате, може да я замените с хималайска сол)
омлети от тиквички

Тиквичките се настъргват на едро ренде и веднага се разбъркват с 2 с.л. фини овесени ядки. Добавят се нарязаният на ситно лук, магданозът и настърганият чесън. Добавят се яйцата и хубаво се разбъква. Начупва се сиренето. Накрая се поръсва с брашно, за да обере излишната влага и да сплоти продуктите. Това е на око.
В широк тиган, най-добре с незапелпващо дъно, се капва малко олио и се пуска по една супена лъжица от сместа, като се дооформя с лъжицата. Пече се кратко от двете страни. Сигурно се сещате, че се сервира с млечен сос с копър и чесън. И както казваше леля Веска от детската градина: знаех си, че ще ви се хареше!

Няма коментари: