петък, 22 юни 2012 г.

Хумус

humus
Продукти:
  • 150-180 гр. нахут
  • 2 с.л. сусамов тахан
  • 3 скилидки настърган/пресован/чесън
  • 1 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. лют червен пипер
  • зехтин
  • сокът от един лимон
Нахутът се накисва за една нощ и се сварява за около час, отцежда се. Пасира се в блендер и се прехвърля в купа. Към него се добавят останалите съставки и се намачква хубаво с преса. Зехтинът е според вкуса, ние харесваме по-мазно. Сусамовият тахан си го правим сами като смиламе суров сусам с кафемелачка и добавяме зехтин, съхранява се затворен в кутия и в хладилник - издържа месеци. Прехвърля се в чиния, правят се улеи и в тях се налива още зехтин. Много си върви с току-що изпечена бяла питка.

Няма коментари: