събота, 9 юни 2012 г.

Малки хлебчета със семена и трици


Много обичам да правя хляб, въобще - да работя с тесто. За днешните малки питки ще са ви нужни:
  • 350 гр. бяло брашно
  • 150 гр. пълнозърнесто брашно
  • 300 мл вода
  • 2 пълни супени лъжици зехтин
  • 50 гр. белени слънчогледови семки
  • 30 гр. белени тиквени семки
  • 20 гр. овесени трици
  • 20 гр. фино смляно ленено семе
  • 2 равни чаени лъжички суха мая
Смесваме всички сухи съставки в голяма купа. В средата правим кладенче и сипваме първо мазнината, а после, малко по малко, като едновременно започваме да замесваме, водата. Омесваме меко тесто, което оставяме да втасва на топло. У дома мястото за втасване на всички видове хляб е усилвателят. И хлябовете втасват, точно както трябва, защото слушат чудна музика.
Измерих посредством опити, че точното време за втасване се равнява на 2 обиколки с ролери на езерото в Дружба, но ако нямате желание да обикаляте, то тогава гледайте кога ще увеличи обема си 2,5 пъти. Когато това се случи, премесвате тестото, намазвате си ръцете с олио и оформяте 10 питки, които оставяте да втасат още около 30 минути.


Пекат се на 190 градуса до порозовяване и после - с маслоооооо... А какво стана с маслото ли? Ще напиша в сладващата публикация :)

Няма коментари: