вторник, 12 юни 2012 г.

Козунак

Продукти:
  • 500 гр. бяло брашно
  • 125 мл. олио (1ч.ч. от сервиз)
  • 150 гр. захар
  • 1 непълна с.л. суха мая
  • 3 яйца
  • 1ч.ч. прясно мляко
  • ванилия и сокът от половин лимон - по желание
Всички продукти трябва да със стайна температура!
Маята се смесва с 1 с.л. захар и 1 пълна с.л. брашно и се слага на торпло да шупне. Брашното се пресява в голяма купа, смесва се със захарта. Яйцата се разбиват леко в друга купа, заедно с малка част от олиото. В брашното се прави кладенче, където се сипват най-напред шупната мая, после яйцата и започва леко да се замесва тесто, като с другата ръка се добавя млякото по малко. Ако се слагат аромати, слагат се и те. Понеже тестото е много лепкаво, ръцете често се топят в останалото олио и по този начин всичката мазнина се вкарва в тестото, което на края на месенето трябва да е меко, но еластино, леко да лепи на ръцете. Изглежда така:


Идва моментът, когато тестото се хваща с 2 ръце и здравата се удря в кухненската маса, така че ако живеете на 9-тия етаж, да си ви чуят до третия. Колкото ви е по силите, но поне 40 пъти.
Тестото се покрива и се слага на топло докато увеличи обема си 2,5 пъти. Понеже е тежко, захарно тесто, втасва бавно. Когато и този етап приключи, тестото се изважда и се премесва с още малко мазнина, но лекичко, за да си остане въздушно. Ако е прекалено меко, може да се добави и малко брашно при премесването. Разделя се части, всяка от тях се изтегля и усуква като фитил, и се оформят плитките:

 
Оставя се да втаса повторно. Второто втасване е по-кратко - следи се плитките да се надуят двойно. Намазват се отгоре с разбит жълтък, смесен с малко прясно мляко и се поръсват със захра, маково семе, или се набучват с ядки. Пече се на 170 - 180 градуса около 40 минитути (до суха клечка). Като коричката покафенее, козунакът се покрива с парче пекарска хартия, за да не прегори.


Като се разчупи, трябва да е на конци, мек и въздушен:



Няма коментари: