понеделник, 4 юни 2012 г.

Сметанов сладолед

Когато бяхте деца, мразехте ли да ви топлят сладоледа в метално канче? И аз много мразех. Гледаш как мечтаното вълшебство се превръща в гнусна пяна, а баба ти припряно бърка с лъжица, да не би случайно да остане някоя нестопена бучица и да ти причини ангина. Каква неправда! Моите деца ядат сладолед направо от камерата на хладилника и най-отговорно твърдя, че гърлата по-скоро ще ги заболят от чай от лайка, отколкото от сладолед. И така - сладолед:


Това е рецепта от типа "каквото имах в шкафа и хладилника", а аз имах
  • 1 яйце, от което ползваме само жълтъка
  • 1 ч.ч. прясно мляко, която специално измерих, че се равнява на 240 мл
  • 2 с.л. сухо мляко
  • 2 с.л. пудра захар
  • 1 ч.л. царевично нишесте
  • половин кофичка (това ще рече към 200 гр.) заквасена сметана
  • ванилия
  • инстантно какао

Разбъркваме жълтъка с пудрата захар, нишестето, сухото мляко и малко от прясното мляко в метална тенджерка. Останалото мляко слагаме на котлона да кипне. Когато това стане, го сипваме на тънка струйка, при непрекъснато бъркане, в жълтъчната смес. Връщаме всичко на тих огън до появата на първия мехур. Бърка се през цялото време с телена бъркалка.
Като се охлади до стайна температура, добавяме и заквасената сметана. Разбъркваме добре. Разделяме на 2, в едната част слагаме ванилия, в другата - инстантно какао. Прибираме в камерата на хладилника и отвреме навреме разбъкваме преди да се втвърди, за да не стане на кристалчета.


Това количество е достатъчно за 4 не големи, но прилични порции.

Няма коментари: