Когато бяхте деца, мразехте ли да ви топлят сладоледа в метално канче? И аз много мразех. Гледаш как мечтаното вълшебство се превръща в гнусна пяна, а баба ти припряно бърка с лъжица, да не би случайно да остане някоя нестопена бучица и да ти причини ангина. Каква неправда! Моите деца ядат сладолед направо от камерата на хладилника и най-отговорно твърдя, че гърлата по-скоро ще ги заболят от чай от лайка, отколкото от сладолед. И така - сладолед:
Това е рецепта от типа "каквото имах в шкафа и хладилника", а аз имах
- 1 яйце, от което ползваме само жълтъка
- 1 ч.ч. прясно мляко, която специално измерих, че се равнява на 240 мл
- 2 с.л. сухо мляко
- 2 с.л. пудра захар
- 1 ч.л. царевично нишесте
- половин кофичка (това ще рече към 200 гр.) заквасена сметана
- ванилия
- инстантно какао
Разбъркваме жълтъка с пудрата захар, нишестето, сухото мляко и малко от прясното мляко в метална тенджерка. Останалото мляко слагаме на котлона да кипне. Когато това стане, го сипваме на тънка струйка, при непрекъснато бъркане, в жълтъчната смес. Връщаме всичко на тих огън до появата на първия мехур. Бърка се през цялото време с телена бъркалка.
Като се охлади до стайна температура, добавяме и заквасената сметана. Разбъркваме добре. Разделяме на 2, в едната част слагаме ванилия, в другата - инстантно какао. Прибираме в камерата на хладилника и отвреме навреме разбъкваме преди да се втвърди, за да не стане на кристалчета.
Това количество е достатъчно за 4 не големи, но прилични порции.
Няма коментари:
Публикуване на коментар