събота, 16 юни 2012 г.

Торта със сметана, шоколад и дулче де лече

торта с череши

За бисквитената основа:
  • 2 пакета бисквити "Еверест"
  • 120 гр. масло (маргарин)
За лешниковите платки:
  • 6 белтъка
  • 4 с.л. захар
  • 150 гр. смлени лешници
  • 4 с.л. самонадигащо се брашно
За крем с дулче де лече:
  • 250 гр. меко масло
  • 1 консерва дулче де лече (или сварено за 3 часа подсладено кондензирано мляко)
За сметановия крем с парченца шоколад:
  • 500 мл. млечна сметана за разбиване
  • 5 с.л. захар (или според вкуса ви)
  • 1 натурален шоколад (100 гр.), наситнен в блендер
За глазурата:
  • 1 натурален шоколад (100 гр.)
  • 5 с.л. пълномаслено прясно мляко
  • 1 капка олио
За украса:
  • Череши
  • горчиво какао на прах
  • малко от сметановия крем
Приготовление:

Маслото се разбива с мискер и лъжица по лъжица се добавя цялата консерва карамелиризано мляко. Първият крем е готов:

карамелен крем с дулче де лече


Да опитаме:


В това време се приготвят лешниковите платки. Белтъците и захарта (мен ме гложди натрапчивата мисъл, че сме забравили да сложим захар) леко се разбиват с миксер до получаването на пяна. С леко бъркане със силиконова (дървена) шпатула се добавят смлените лешници и накрая - пресятото брашно. В 2 еднакви тавички с d=28 cm, застлани с хартия за печене, се разпределя белтъчната смес и поотделно се изпичат 2 платки за около 5 минути (или до порозовяване на краищата)за 180 градуса.

лешникови платки, намазани с крем

Бисквитите за основата се смилат в блендер и се изсипват в тортена форма с откопчаваща се околна повърхнина (d=28 cm). Маслото се разтопява в микровълнова печка, смесва се с бисквитите и добре се разбърква до получаването на ситни маслени трошички. Сместа се уплътнява по дъното на формата с помощта на лъжица и се припира за малко във фризера.

За напаравата на сметановия крем е нужно сметаната да се разбие със захарта и с да се смеси с наситнения в блендер шоколад.

Сглобяване:
Върху бисквитената основа се намазва дебел слой карамелен крем. Върху него се намазва половината сметанов крем. Отгоре се поставя първата лешникова платка. Покрива се с пласт карамелен крем и пласт сметанов крем, като от двата крема се заделя по малко. Поставя се втората лешникова платка и се замазва с остналия карамелен крем. Прибира се в хладилник да стегне.


Тортата се освобождава от формата и се нанася шоколадовата глазура, която се приготвя като на слаб огън се разтопи шоколадът, заедно с прясното мляко и капката олио.
Украсата е по желание. В случая - череши върху основа от сметанов крем, поръсен с какао на прах.


Няма коментари: