Необходими продукти за 5 големи торти, които се нарязват на 110 парчета, такива каквито ги режем у дома, т.е. - големшки :)
За платките:
- 3,5 кг брашно
- 1/2 буркан качествен мед
- 350 гр. масло на стайна температура
- 14 ч.л. сода бикарбонат
- 7 яйца
- 1,4 л. прясно мляко
- 1 кг. + 2 с.л. захар
- 6 кг. заквасена сметана
- 2 кг. подсладена сладкарска сметана за разбиване
- 2,5 капсули ванилова есенция
- 60 пълни с.л. кристална захар
От продуктите за платките се омесва тесто по тази рецепта и се изпичат 25 не прекалено тънки блата.
Тук може да прочете как да съхраним блатовете за по-дълго време и да ги използваме, когато ни потрябват.
Кремът се приготвя като заквасената сметана се разбърка със захарта и ванията и към нея, с помощта на дървена лопатка, се добавя разбитата до меки връхчета сладкарска сметана.
Тортата се сглобява като се редуват блат и крем, завършва се с крем:
Накрая се поръсва със орехите, смлени заедно със захарта.
Това е достатъчно, когато правим класическа френска селска торта, но когато правим сватбена, както в случая, тогава украсяваме според желанието си:
Като се замисля, няма по-подходяща торта за сватба, защото се прави с много мед и масло, за да им върви на младоженците по мед и масло. В оригиналната рецепта се ползва маргарин, но аз го замених с масло, защото не мога да пожелая на младото семейство "Да ви върви по мед и маргарин" :)
Ето ги всички торти една до друга:
Правих тези торти с най-голямо удоволствие. Първо, защото ми бяха поръчани от Яна Шишкова - Димитрова , която ми е скъп приятел и на всяка цена трябваше да я представя подобаващо и второ - защото много харесвам младоженците, сигурна съм, че те са поредното щастливо семейство, произлязло на голямата ни компания.
2 коментара:
Изглеждат прекрасно и сега съжалявам, че не си поръчах от теб любимата ми френска селска торта за сватбата ми :)
Няма какво да съжаляваш, сигурна съм, че сте имали вкусна сватбена торта. А хубави мигове, на които подобава торта, ще имаш много занапред.
Публикуване на коментар