понеделник, 23 юли 2012 г.

Сиренки

Сиренки

За тестото:
  • 500 гр. бяло брашно
  • 300 мл. вода
  • 2 с.л. захар
  • щипка сол
  • 1 с.л. суха мая
  • олио (според вкуса)
За плънката:
  • 150 гр. сирене
  • 1 яйце
Брашното се пресява, добавят се маята, солта и захарта, разбърква се. Прави се кладенче, в което се сипват олиото и водата. Замесва се хлебно тесто. За доомесване е нужно още малко брашно. Прибира се в купа с капак и се слага в хладилника за през нощта да втаса.
На следващата сутрин от втасалото тесто се късат топчета с големината на бебешко юмруче. Разплескват се леко с ръка и във всяко се завива по една чаена лъжичка от плънката. Плънката се прави като с вилица се намачкват сиренето с яйцето.
Оформят се топки и се нареждат в тава с незалепващо покритие или върху хартия. Слагат се в студена фурна, която се включва на 190 градуса. Пекат се докато придобият цвят като на снимката. Още горещи се вадят от фурната и веднага се прибират в тенджера с капак, за да омекнат.
Това количество плънка е достатъчно за 9 сиренки, от тестото остава.

Няма коментари: