неделя, 5 август 2012 г.

Шоколадов блат

шоколадов блат за торта

Това е много лесен за приготвяне блат, който винаги се получава (нещо, което не може да се каже за пандишпана), вкусен е, а и е достатъчно мек и сочен, за да не е нужно да се напоява допълнително.
Откакто Люси Андреева , в чийто блог може да намерите много интересни неща, ми даде рецептата, това се превърна в най-предпочитания от мен блат за торта.

Продукти:
  • 125 гр. самонадигащо се брашно (или обикновено брашно + 1 пак. бакпулвер)
  • 20 гр. какао
  • 3 яйца
  • 150 гр. захар
  • 150 гр. масло на стайна температура (понякога ползвам маргарин)
Маслото се разбива със захарта, добавят се едно по едно яйцата, а накрая - пресятото заедно с какаото брашно. Може да се приготви като се бърка с телена бъркалка на ръка, а може и с миксер на ниска степен. Аз го правя и по двата начина. А може да разбиете маслото, захарта и яйцата с миксер и накрая да добавите брашното и какаото на ръка.
Сместа се изсипва във форма с d=16-18 cm и се пече на 180 градуса до суха клечка. За форма с d=22-24 cm е нужно двойно количество от продуктите.
Като поизстине се реже с остър нож на 2 или 3 платки. Същата рецепта идеално става за мъфини.

10 коментара:

Unknown каза...

Може ли да попитам ако пропуснем какаото трябва ли да го заменим с нещо друго?

Unknown каза...

Здравейте, искам да попитам ако не слагаме какао на блата трябва ли да го заменим с нещо друго или не?

Петифура каза...

Може да сложите 1 с.л. царевично нишесте или брашно от рожков ако искате да е кафяв и не ви дразни вкуса.

Анонимен каза...

Здравейте, искам да попитам става ли блата да се изпече в тава, тъй като нямам форма?

Анонимен каза...

kolko vreme priblizitelno pechete blata?

Unknown каза...

При температура 180 градуса 40 45 минути но при предварително загрята фурна към тестото може да прибавите ядки които да са смляни

Unknown каза...

Да става слагаш хартия за печене и печеш

Unknown каза...

Дрън че пляс има продукт наречен какао или оцветител

Unknown каза...

Оцветител

Unknown каза...

За втори път се опитвам да направя този блат, и за втори път сместа се пресича, когато започна да слагам яйцата. Всички продукти са със стайна температура.