събота, 26 май 2012 г.

Шоколадова торта за рождения ден на Цецо


За платките:
  • 15 яйца
  • 4 с.л. какао
  • 10 с.л. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 15 с.л. смлени орехи/лешници
Прави се пандишпан по тази технология, пече се на 2 пъти в тава 23/33 см. и всеки блат се реже на 2. За тортата се ползват 3, а един се запазва за украса.

За пълнеж: Около 300 гр. нарязани пресни ягоди.
За шоколадовия мус:
  • 100 гр. черен шоколад,
  • 3 пакета сирене-крема
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • 1 крем Оле на д-р Йоткер какао
  • 1 ч.ч. подлсадена сметана за разбиване
  • 2/3 ч.ч. инстантно какао
  • 1 желатин
Сиренето крема се разбърква добре, към него се добавя стопеният шоколад, инстантното какао и киселото мляко, добавя се желатинът. Накрая, с дървена лопатка, приготвеният според указанията крем "Оле" и разбитата сметана.

За сиропа: 1 с.л. какао, 1/2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. вода.
За глазурата: 200 гр. бял шоколад + 4-5 с.л. прясно мляко + зелена боя.
За украса: нарязан на квадратчета блат, шоколадови пръчици, бонбонки. Квадратчетата се редят шахматно, помежду им - бонбонки. Реже се на 40 парчета.

Няма коментари: