понеделник, 28 май 2012 г.

Сметанова торта

За блатовете:
  • 7 яйца
  • 7 с.л. захар
  • 6 с.л. брашно
  • 2 с.л. царевично нишесте
Белтъците се разбиват с половината захар, а с другата половина - жълтъците до побеляване и увеличаване на обема. С леко бъркане с дървена лопатка двете смеси се съединяват. Лъжица по лъжица се ръси пресятото брашно с нишестето, бърка се леко, за да не спадне.
В тава с размери 20/33 см се изпича блат на 180 градуса до суха клечка (около 20 мин). Като поизстине се срязва през средата на 2 по-тънки блата и всеки от тях се срязва на 2 през дългата страна. Получават се 4 блата с размери 20/16,5 см и височина 1,5 см.

За крем "Ганаш":
  • 250 мл. течна сметана за разбиване
  • 100 гр. натурален шоколад
Шоколадът се начупва в сметаната, слага се на слаб огън докато всичко се стопи и се обедини в хомогенна смес. Прибира се в хладилника да изстине напълно. Изстиналият крем се разбива с миксер до пухкавост.

За сметановия крем: 250 мл. течна, млечна сметана с 30% масленост се разбива с миксер със захар на вкус.

Сироп за напояване:
  • 1 ч.ч. вода
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1 с.л. какао на прах
Всичко се слага на котлона докато кипне, охлажда се и с получения сироп не напояват добре всички блатове.
Сглобяване:  В поднос се поставя първият сиропиран блат, намазва се щедро с крем Гашаш, втори блат - сметанов крем, трети блат-крем Ганаш, четвърти блат. Замазва се с останалата сметана, поръсва се с орехи и се украсява по желание.

Няма коментари: