За пандишпановия блат с лешници (d=24 cm):
- 6 яйца
- 6 с.л. захар
- 6 с.л. смлени лешници
- 6 с.л. брашно (ползвам червената опаковка на СофияМел)
- 1 прахче ванилия
За еклерите:
- 1 ч.ч. брашно
- 1ч.ч. вода
- 1/2 ч.ч. олио
- 3 едри яйца
Крем за еклерите:
- 500+100 мл. прясно мляко
- 2 яйца, 5-6 с.л. захар
- 50 гр.царевично нишесте, ванилия
За пълнеж:
- 500 мл. млечна сметана, разбита със захар на вкус
- червени боровинки, накиснати в ром.
Глазура:
- 100 гр. черен шоколад
- 50 гр. масло
- 1 с.л. мляко
Слага се един блат на дъното на откопчаваща се форма. Напоява се с мляко с какао, наръсва се червени боровинки. Намазва се щедрър слой сметана. Отгоре плътно се нареждат еклери. Замазва се с останалата сметана, ръсят се останалите боровинки. Най-отгоре затискаме с другия блат, също напоен с мляко с какао.
Тортата се оставя да стегне за една нощ. Освобождава се от формата, замазва се крем по избор - аз ползвах масло, разбито с пудра захар и останалия крем от еклерите.
За глазурата се стопява шоколадът с маслото, добавя се млякото и се излива в средата на тортата - разтича се само. Ако не ще - помагаме му с нож.
Отстрани, където няма глазура може да се облепи със счукани ядки.
Украсих с цели лешници.
Няма коментари:
Публикуване на коментар