петък, 18 май 2012 г.

Еклерова торта


За пандишпановия блат с лешници (d=24 cm):
  • 6 яйца
  • 6 с.л. захар
  • 6 с.л. смлени лешници
  • 6 с.л. брашно (ползвам червената опаковка на СофияМел)
  • 1 прахче ванилия
Жълтъците се разбиват хубаво с половината захар, а с другата половина - белтъците на сняг. Белтъците се изсипват върху жълтъците на пласт и леко се разбъркват с дървена лопатка. Добавят се ядките. Брашното се пресява наведнъж върху сместа - на равномерен слой. С леко бъркане се съединява с яйчената смес. Изсипва се във форма и се пече около 40 мин. (до суха клечка, фурната се отваря само в края на печенето, за да не спадне). Охлажда се, подравнява се и се реже на 2.

За еклерите:
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1ч.ч. вода
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 3 едри яйца
Водата и олиото се слагат заедно на котлона. Като кипнат, наведнъж се изсипва брашното, бърка се докато стане на топка в средата на съда. Охлажда се малко и се добавят едно по едно яйцата, като след всяко се разбърква добре. С малка лъжичка се оформят еклери въру хартия за печене. Пекат се точно 30 мин. на 200 градуса.

Крем за еклерите:
  • 500+100 мл. прясно мляко
  • 2 яйца, 5-6 с.л. захар
  • 50 гр.царевично нишесте, ванилия
 В 100 гр. мляко се разтваря нишестето, добавят се захарта и яйцата и се разбърква докато се смесят добре съставките. Останало мляко се кипва и в него на тънка струйка се добавя нишестената смес. Еклерите се цепват с нож и се пълнят с лъжичка. Може да остане малко крем.

За пълнеж:
  • 500 мл. млечна сметана, разбита със захар на вкус
  • червени боровинки, накиснати в ром.
Глазура:
  • 100 гр. черен шоколад
  • 50 гр. масло
  • 1 с.л. мляко
Сглобяване:

Слага се един блат на дъното на откопчаваща се форма. Напоява се с мляко с какао, наръсва се червени боровинки. Намазва се щедрър слой сметана. Отгоре плътно се нареждат еклери. Замазва се с останалата сметана, ръсят се останалите боровинки. Най-отгоре затискаме с другия блат, също напоен с мляко с какао.


Тортата се оставя да стегне за една нощ. Освобождава се от формата, замазва се крем по избор - аз ползвах масло, разбито с пудра захар и останалия крем от еклерите.
За глазурата се стопява шоколадът с маслото, добавя се млякото и се излива в средата на тортата - разтича се само. Ако не ще - помагаме му с нож.
Отстрани, където няма глазура може да се облепи със счукани ядки.
Украсих с цели лешници.

Няма коментари: