събота, 26 май 2012 г.

Торта за рождения ден на Макс

От всичко най-хубаво е да зарадваш дете, особено ако детето е прекрасно и умно, точно каквото е Макс.
Платки:
Платките на тората са направени по тази рецепта: Бели и какаови пандишпанови платки.

Кремове:
Карамелен крем:
  • 250 гр. меко масло
  • 1 с.л. пудра захар
  • 2 сурови жълтъла
  • 1 консерва сварено подсладено кондензирано мляко
Маслото се разбива със захарта докато стане пухкаво, един по един се прибавят жълтъците и накрая - лъжица по лъжица, кондензираното мляко.


Бял шоколадов мус:
  • 100 гр бял шоколад
  • 4 с.л. пудра захар
  • 2 пакета сирене-крема
  • 200 гр. разбита сладкарска сметана
  • 1 пак. желатин
  • 1 инстантен пудинг ванилия, разбит в 250 гр. мляко
Сиренето крема се разбива с пудрата захар. Към него се добавя стопеният на водна баня желатин и разтопеният бял шоколад. С леко бъркане с дървена лопатка сместа се съединява с инстантния пудинг и накрая се добавя разбитата сметана.

Сироп за напояване:
  • 1 ч.ч. вода
  • 1/2 ч.ч. захар
  • бучка масло
Захарта се карамелизира до светло-кехлибарено, добавя се маслото и много внимателно, при непрекъснато бъркане - врялата вода. Много кипи и пръска, пазете се от изгаряне!

Сглобяване:  Върху поднос се поставя първияt блат, напоява се със сиропа и се намазва обилно с карамеления крем. Слага се втори блат, сиропира се и се намазва с белия мус. Тук-там се слагат плодове от конфитюр, в случая - сладко от портокалови кори. Слага се трети блат, сиропора се и се намазва с останалия бял мус, слагат се същите плодове. Накрая се сиропира последният блат от долната страна, слага се най-отгоре и се намазва с останалия карамелен крем.

Отстрани се измазва с разбита сметана, облепва се настърган бял шоколад. Украсата може да бъде всякаква.

Няма коментари: