сряда, 30 май 2012 г.

Кекс в кафеена чашка

кекс в чашка


У дома имаме един хубав сервиз за кафе - подарък от скъп приятел. От същия, който подари на Балканджи текста на  "Родопа планина" . Изглежда Ангел има навик да прави само хубави подаръци.
Истината е, че в днешни дни почти никой не си пие кафето в кафеена чашка, но ето че за тази рецепта друго не ви трябва. Тук кафеените чашки изпълняват тройна функция - на мерилки, на формички за печене и на сервиз за поднасяне.
Течен шоколад също правя точно в тези чашки.
Продукти:
  • 2 равни кафеени чашки самонадигащо се брашно (или обикновено, пресято с 1 непълна ч.л. бакпулвер)
  • 2 яйца
  • 1 пълна с връх кафеена чашка захар
  • 1 пълна кафеена чашка кисело мляко
  • 3/4 кафеена чашка олио
  • 1 прахче ванилия
  • Сладко или конфитюр по избор. В случая - сладко от сливи от голям буркан, бабино производство.
В купа, с помощта на телена бъркалка, се разбиват яйцата и захарта. Добавя олиото, киселото мляко и ванилията. Накрая наведнъж се пресява брашното върху течната смес и леко се разбърква с телта, колкото да няма бучки. Тестото се разпеделя между кафеените чашки, така че да да достигне 2/3 от височината на чашката. Пекат се на 180 градуса до суха клечка.

кекс в чашка

Като поизстинат във всяко кексче се издълбава дупка с помощта на остро ножче, пълни се със сладко, капачето се връща и се поръсва с пудра захар. Идеална закуска за деца, когато озвереят за нещо сладко към 16,30 ч.

Няма коментари: