събота, 15 септември 2012 г.

Бонбоново


Кое дете не е преглъщало, когато Дребосъчето трябваше да приготви пресладък прах по рецептата на Карлсон или когато Бирлибан легна под едно дърво в Мързеланово и чудните сладкиши сами попадаха в устата му?
Или когато Феликс разказва за шафрановите кифлички, а мама Костенурка вади поредния боровинков пай от фурната? Сигурно само децата, които не четат книги, но ние не сме от тях и често сме заспивали, представяйки си кюфтенцата на Карлсон, медените кравайчета и овесената каша на Хензел и Гретел, и канелените кифлички на г-ца Рог.
В този раздел от блога ще публикувам рецепти за лакомствата от детските книжки (е, може и от книжки за пораснали деца), приготвени според въображението и възможностите ми.
Разбира се, първата публикация е посветена на Бонбоново - чудният град от сладкиши, в който Бирлибан попада докато търси изгубеното си зайче Янечек.


Идеята ми дойде заради рождения ден на малката ми сестра, която преди седмица навърши 20 години. Помня как се облягахме на нафтовата печка (беше забранено, но ние винаги се облягахме) и й четях Бирлибан, а после тя отваряше книгата на картинката с бонбоновите къщички и си мечатеше да хапне поне едно парченце от дървото от кекс или да си чупне ръбче от някой покрив.


Реших, че ще й подаря Бонбоново. И така - Бонбоново:


Къщичката е направена от пухкав и лек бял пандишпан, напоен със захарен сироп, блатовете са слепени от 2 крема - бял Ганаш и млечен крем със сметана. Покривът е добавен последен, като е намазаен със сметанов крем, боядисан в розово. Вкусът се обогатява от сладко от боровинки. Много исках да сваря малинов сироп, тъй като в книжката е така, но не намерих пукната малина и боровинките се явяват заместител.

Рецептата:

За блата:
  • 10 яйца
  • 10 с.л. брашно
  • 10 с.л. захар
  • 2 пакетчета ванилена захар
  • 1 равна ч.л. бакпулвер
От посочените продукти се изпичат 2 пандишпанови блата по следната технология в тава с размери 34/24 см. Краищата се изрязват и се запазват.
Всеки блат се разрязва на 2 по-тънки и после всеки от тях - на още 2, така че получаваме общо 8 тънки платки с размери 16/11 см. За основата ще трябват 6 от тях, а останалите 2 се запазват за покрива.
За покрива е нужно да се изпече още един пандишпанов блат с размери 17/12 см, който се приготвя от 3 яйца, 3 с.л. захар, 3 с.л. брашно и ванилия на върха на ножа.

За белия Ганаш:
  • 500 мл. сладкарска сметана (подсладена)
  • 200 гр. бял шоколад
Сметаната и шоколадът се слагат в съд на слаб огън до пълното разтопяване на шоколада. Сместа се прибира в хладилник да стегне и преди употреба се разбива с миксер на пухкав и лек крем.

За млечния крем:
  • 600 мл. прясно мляко
  • 2 инстантни пудинга ванилия на д-р. Йоткер
  • 200 мл. сладкарска сметана
Пудингът се разбива с млякото според указанията и с дървена лопатка се добавя разбитата на сняг сметана.

За сметановия крем:
  • 400 гр. заквасена сметана
  • 200 мл. сладкарска сметана за разбиване
  • ванилия
  • 4 с.л. захар
Заквасената сметана се разбърква със захарта и ванилията. Към нея се прибавя с дървена лопатка разбитата течна сметана.

За сиропа:
  • 2 ч.ч. вода
  • 1 ч.ч. захар
  • няколко капки ванилова есенция или 2 праха ванилия
Сглобяване:
Всеки блат се напоява добре със сироп, но не чак да се накваси, намазва се с крем, като се редуват белият Ганаш и млечният. Редят се последователно 6 блата, като по средата на 2 места се намазва и със сладко от боровинки. Цялата торта се намазва с един от кремовете (от който е останало) и се прибира да стегне.
Покривът се оформя като най-напред се срязва на 2 през дългата страна на правоъгълника и после всяка част се срязва през диагоналната си равнина, така че да се получат 4 еднакви триъгълни призми с прав ъгъл, от които ще дойде формата на покривчето.
Всяка от двете тънки платки, които запазихме от печенето на първия пандишпан, се срязва на две през дългата част и се ползва за покриване най-отгоре (вместо керемиди).
Върху тортата се слагат 2 от триъгълните призми, така че високите им части да се срещнат в средата на тортата. Намазват се със сметанов крем и върху тях се слагат другите две призми по същия начин. Намазват се със сметанов крем и се покриват със застъпване от тънките платки. Всички пандишпанови части за покрива също се сиропират!
Украсата е според желанието.


За гората от скалички:
Тук ще се затрудня да дам точни количества, но напаравата на скалички е изключително проста работа - целта е да се получи тесто, с което да може да се моделира. Все пак ще опитам да дам някакъв ориентир, но винаги може да се наложи да се добави още малко от някоя съставка:
  • 1 добре изсъхнал какаов пандишпан (с 9 яйца) (може да се замени с 4 пакета бисквити Еверест)
  • около 100 мл. разбита на сняг подсладена сметана
  • около 70 мл. глюкоза
  • 1/2 ч.ч. инстантно какао
  • прясно мляко - тук вече ще напиша, че е се преценява на око
  • 100 гр. разтопено масло
  • 100 гр. натурален шоколад + малко прясно мляко за глазура
  • ядки за поръсване
Пандишпанът (бисквитите) се смила в блендер и се прехвърля в голяма купа. Постепенно се прибавят останалите съставки. Оформя се плътна топка, която се прибира в хладилник да се охлади. С ръце се оформят скалички, поставят се върху решетка и се заливат с глазурата, която се приготвя като шоколадът, заедно с 2-3 с.л. прясно мляко, се стопи в микровълнова печка. Ако е нужно се добавя още мляко. Поръсват се със смлени ядки (лешници).


За дървото от кекс:
  • изрезките от белия пандишпан
  • 1 пакет бонбони тип маршмелоу (в книжката е захарен памук, но аз нямах)
  • желе от боровинки
  • сметанов крем
  • 1 дъвено шишче, клечки за зъби
  • захари пръчици
На шишчето се набожда по дължина дълго и тънко парче пандишпан. С помощта на клечки за зъби към него се прикрепват по-къси парчета пандишпан и бонбоните. Украсява се с розички крем и желе от боровинки. Закрепва се в стъклена чаша, напълнена с цветни пръчици.

Всичко се подрежда върху голяма вафлена кора, намазана с крем по избор от използваните в тортата и обилно поръсена с кокос.


Сервира се парче торта + скаличка, а в някои случаи - 2 парчета торта и 2 скалички. Децата обират украсата, на дървото от кекс също наблягат предимно те.

Няма коментари: