четвъртък, 13 септември 2012 г.

Торта "Трюфел"

За блата:
  • 7 яйца
  • 7 с.л. смлени лешници
  • 6-7 с.л. брашно тип 350
  • 7 с.л. захар
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
Жълтъците се разбиват с половината захар, а с другата половина - белтъците на сняг. Към жълтъците се добавят лешниците и после, лъжица по лъжица, пресятото брашно и белтъците. Редуват се брашно и белтъци. Полученото тесто е леко и възхушно. Пече се във форма с диаметър 26 см, застлана с хартия, около 45 минути на 170-180 градуса. Първите 35 минути
 фурната не се отваря, за да не спадне, после може да се проверява с клечка. Напълно изстиналият блат се реже на 3.

За крема:
  • 400 мл. сладкарска сметана (посладена)
  • 200 гр. натурален шоколад
  • 2 с.л. ром
Шоколадът се начупва на дребно, залива се със сметаната и се слага на слаб котлон докато всичко се обедини в хомогенна смес. Охлажда се и се прибира в хладилник да стегне. Напълно изстиналият крем се разбива с миксер, като при разбиването се прибавя и ромът.

За трюфелите:
  • 120 гр. натурален шоколад
  • 60 мл. сладкарска сметана
  • 25 гр. масло
Всичко се слага на слаб котлон до разтопяването на шоколада и превръщането на сместа в гладка, лъскава смес. Прибира се в хладилник да стегне. С пръсти се оформят топчета, които се овалват в смлени лешници и шоколадови пръчици.

Сироп:
  • 1 ч.ч. вода
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1 с.л. какао
  • 1 с.л. ром
Водата, захарта и какаото се слагат на котлон до кипване, като се снеме от огъня, се добавя и ромът.


Сглобяване: В поднос се поставя един блат, напоява се добре със сироп, намазва се дебело с крем. Така се процедира и с другите 2 блата. Цялата торта се намазва с крем и с нож се правят декоративни връхчета. Поръсва се с какао, украсява се с трюфелите.

Няма коментари: