петък, 14 септември 2012 г.

Бели и шоколадови кексчета



За белите:

  • 130 гр. брашно тип 500
  • 50 гр. царевично нишесте
  • 200 мл. прясно мляко
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 120 гр. захар
  • 50 мл. олио
  • 2 капки лимонова есенция 
За шоколадовите:
  • 125 гр. брашно тип 350
  • 35 гр. какао
  • 125 мл. прясно мляко
  • 75 мл. прясно сварено кафе
  • 50-60 мл. олио
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 150 гр. захар
Приготвяне: Брашното се пресява заедно с бакпулвера и какаото (нишестето). Сухите съставки се смесват в купа и се разбъркват. В друг съд леко се разбива яйцето, заедно с мазнината, прясното мляко и кафето (есенцията). Течните и сухите съставки се обединяват с бъркане с тел на ръка. 


Силиконови формички се пълнят до 2/3 от височината с тесто и се пекат на 180 градуса до почти суха клечка (да остават една-две трошички).
Белите стават дунапренови и меки, а шоколадовите - сочни и още по-меки. Отделят се още топли от формичките, като покрай стените се минава с нож, за да не се счупят през средата. 


Поради любовта ми към какаото и кафето, намирам шоколадовите за много по-вкусни, но със сигурност любителите на леките десерти ще харесат повече белите. 
Получиха се 12 броя шоколадови и 11 броя бели кексчета. 


Няма коментари: