събота, 26 май 2012 г.

Еклери

Това е рецептата, която съм правила най-много пъти и която ми донесе награда в един кулинарен конкурс миналата година. Моите любими еклери.

За еклерите:
  • 1ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. вода
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 4 яйца
Водата и олиото се слагат заедно на котлона да заврят. Като кипнат се сипва всичкото брашно и се бърка с дървена лопатка, докато се получи лепкава топка в средата на съда. Оттегля се от котлона и едно по едно се добавят четирите яйца, като непрекъснато се бърка. От получената лепкава смес се оформят еклери върху пекарска хартия, с помощта на лъжица или пош, и се пекат 30 мин. на 200 градуса.

За крема:
  • 1 пакетче натурално царевично нишесте
  • 2 яйца
  • 6 с.л. захар
  • есенция ванилия
  • 600 мл. прясно мляко
Яйцата се разбиват добре със захарта, добавя се нишестето. Като млякото кипне се добавя на тънка струйка в яйчената смес и се бърка на слаб огън докато се появи първия мехур.

Сглобяване:
Поизстиналите еклери се цепват на две, във всяка половинка се слага първо малко конфитюр, после се допълва с крем и се слепва. Добре е кремът да е топъл, за да слепнат както трябва.
Може да видите рецептата ми в страницата на BBC Good Food Bulgaria

2 коментара:

Анонимен каза...

Bravo Radi mnogo hubavo izglejdat, moje i az gi probvam nqkoi den ... kolko sa vkusni :-)) az probvah vednuj da napravq ekleri i ne se polu4iha nito krema nito samite ekleri qvno burkam nqkude :-)))
Petya

Radolsava Yaneva каза...

По тази проста рецепта, няма как да не станат.