вторник, 31 юли 2012 г.

Отново любимата на цял свят френска селска торта :)



Френска селска торта

Много ми се иска да попълвам блога с различни рецепти за торти, но откакто хората научиха, че мога да правя френска селска торта, никой не иска и да чуе за друга.
Тя, разбира се, е много вкусна, но не предполагах, че е най-любимата на толкова много народ. Сега ако пусна анкета "коя е любимата ви торта", ми се струва, че ще поведе с много гласове дори пред Гараш и Добуш.
Затова смятам, че е редно да отделя още една публикация на тази простичка на вкус, но вълшебна торта, в която да разкажа как може да си улесним задачата.

френска селска торта

Съставките за медените блатове можете да вземете от публикацията Медени платки и сладки или пък от сватбената торта на Жени и Владо , като от последната разделите количествата на 7.
Понеже приготвянето на тортата изисква време, се зачудих не мога ли да си съкратя работата като си подготвя предварително блатовете и ги ползвам, когато ми потрябват? Оказа се, че мога и то по два начина.
Първият ми опит беше с изпечени замразени блатове.
След като блатовете се изпекат, се изчаква напълно да изстинат. Прибират се в найлонoва торба или се увиват във фолио и се слагат в камерата на хладилника. Преди употреба се размразяват на стайна температура. С такива направих една торта за домашна консумация, а вкусът беше като с току-що изпечени блатове.
Другото, което направих и също се оказа успешно, беше да замразя тестото преди да опека блатовете.
Прясно замесеното тесто се разделя на топки и се охлажда напълно, завито с хартия, чиста кърпа или салфетки, за да не съхне. След което топките се прибират във фризера, разделени от пекарска хартия. Размразяват се на стайна темпаратура. След размразяване тестото е толкова лесно за работа, колкото и току-що замесеното, същият е и вкусът на изпечените платки.
Остава само тортата да бъде сглобена.
По рецептата, която ползвам, кремът се прави единствено от заквасена сметана и захар. Но аз открих, че ако на 4 части заквасена сметана се добави една част сладкарска сметана за разбиване, кремът се подобрява и като консистенция, и като вкус. Става по-пухкав и по-гъст, не изтича между блатовете, а същевременно леко кислеият вкус на заквасената сметана се усеща достатъчно добре.

Крем за торта с d=24-25 cm:
  • 2 големи кофички заквасена сметана (общо 800 грама)
  • 200 мл. сладкарска сметана за разбиване
  • 8 с.л. захар, ако сладкарската сметана е подсладена, ако не е - тогава 10 с.л. захар
  • ванилия
Заквасената сметана и захарта се разбъркват с тел, добавя се ванилията. Сладкарската сметана се разбива до меки връхчета и се съединява с другата сметана с помощта на дървена лопатка.
После е ясно - блат-крем, блат-крем. За една торта се ползват 5 блата, но никой не ми се е разсърдил ако съм сложила 6 или 7.
Тази торта отвътре също е френска селска, само че с 6 медени платки, направени с двойна доза продукти:

Торта - пулт "Yamaha"

Ако и вие правите често тази торта или просто обичате улесненията, може спокойно да си замразите готовите блатове или тестото. Резултатът е превъзходен - изпитано!
Ето ги и последните торти, които правих за рождени дни:

френска селска торта




френска селска торта


1 коментар:

СуперМаг каза...

Обожавам тази торта!
Не изглежда плашещо трудно да се направи :) Да взема да се престраша някой път? :)